burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Стефан Русев: Лъчетерапията ме привлече с това, че е точна наука

Д-р Стефан Русев: Лъчетерапията ме привлече с това, че е точна наука

Д-р Стефан Русев е възпитаник на Природоматематическата гимназия "Начо Попович" в Шумен. Завършва медицина в Медицински университет - София през 2022 г. От септември 2023 г. работи като лекар-ординатор в Центъра по лъчелечение и радиохирургия на УМБАЛ "Софиямед".

Д-р Русев, как избрахте медицината за своя професионална съдба?

В гимназията бях добър по биология и химия, затова ме привлече медицината. С течение на времето в университета интересът ми все повече се засилваше. Когато бях на първия си санитарен стаж в първи курс се озовах в Спешното приемно отделение на УМБАЛ ”Александровска”, там беше моят първи досег до клиниката. Тогава разбрах, че съм направил правилния избор за професионално развитие.

А как решихте да се посветите на лъчетерапията? Кои са Вашите учители в специалността?

Ориентирах се към лъчелечението сравнително наскоро. В университета по време на цикъла по лъчелечение бяхме на дистанционно обучение поради епидемичните мерки заради COVID, по това време проявявах интерес към други области на медицината.

После обаче нещата се промениха, специалността ме привлече с това, че е точна наука, която предвижда сравнително конкретни резултати.

Още нещо, с което лъчетерапията се откроява – това е област, пряко свързана с днешното технологично развитие, а това гарантира постоянно усъвършенстване на метода на лечение и снижаване на страничните реакции.

Безкрайно съм благодарен на д-р Иван Георгиев, началник на Отделението по лъчелечение и радиохирургия в УМБАЛ „Софиямед“, за менторството и възможността, която ми даде да се уча и развивам.

Разкажете за първите си стъпки като специализант. Как се справихте с първите пациенти, какво Ви мотивира да вървите напред?

Още съм в началото на пътя си като лъчетерапевт и тепърва предстоят предизвикателствата на професията. Всеки ден научавам нещо ново, което да ми помогне в практиката. Старая се да обърна внимание на всеки пациент, да го направя по най-добрия начин, за да му донесе курсът на лечение истинска полза.

Така работата с пациентите носи истинско удовлетворение, а усилията се възнаграждават многократно с неговото подобрение.

Онкологията е една от областите, в която напредъкът е изключително бърз, а технологичните промени дават много възможности. Как се справяте с тази динамика?

Това бурно развитие на сферата от една страна предоставя много възможности за по-качествено лечение, но от друга страна затруднява клинициста с обновяване на нова информация. Също така всеки пациент идва със собствени оплаквания, казусите са различни, и освен наученото от гайдлайните трябва да има и индивидуален подход.

Ето защо според мен поддържането на едно базово ниво се постига чрез събиране на данни от различни, и, което е по-важното – достоверни източници. Смея да твърдя, че базата ни за обучение предоставя едни от най-съвременни платформи за достъп до най-новите проучвания и резултатите от тях.

Каква е Вашата прогноза - кои нови лъчетерапевтични методи ще се налагат все повече заради техния щадящ профил и висока ефективност?

С развитието на технологиите наблюдаваме как иновациите все повече навлизат в ежедневната ни практика. Модулираното по интензитет лъчелечение осигурява регулиране на снопа лъчи, с което туморната формация се облъчва по-ефективно – значителна доза в тумора, като околните тъкани са по-добре защитени, съответно и страничните реакции са редуцирани.

Аз имам уникалната възможност да работя със системата за активно наблюдение и проследяване в реално време IDENTIFY. Чрез нея апаратът взема предвид и най-фините движения по време на дишане и се адаптира спрямо тези отклонения. Това е само пример за модерните техники, които се предоставят на българския пациент.

В личен план какви са амбициите Ви за професионално развитие, коя тясна област на лъчетерапията представлява най-голям интерес за Вас?

Интерес за мен представлява брахитерапията, тъй като е метод, който щади околните тъкани и има изключителен ефект в борбата с гинекологичните карциноми.

Друго интересно направление на лъчетерапията е стереотактичната радиохирургия, която с малко на брой фракции вкарва повишена терапевтична доза. Методът намира приложение при лечението на туморни метастази и допринася за отстраняването с минимално засягане на околната тъкан. В нашето отделение HyperArc технологията прави това постижимо с една от най-модерните апаратури.

Пренасяте ли често професионалните проблеми и в дома си?

Старая се да ограничавам личното от професионалното, защото в противен случай страдат и двете. В натоварените дни обаче това трудно се постига и тогава разчитам на близките си за подкрепа.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Най-добрият начин за разпускане за мен е времето, прекарано с близките, независимо от заниманието. Харесва ми да слушам музика, да се разтоварвам с хубави филми, да посещавам различни фестивали.

Коя част от денонощието е Вашето време – часовете, в които си почивате най-добре?

Харесвам сутринта и късната вечер, когато всичко е по-спокойно и мога да се фокусирам над мислите си и времето за почивка.

Кои човешки и професионални качества цените най-много?

Всички сме хора – имаме трудни моменти и допускаме грешки, и мисля, че най-същественото е да имаме чувство за отговорност. Само тогава човек ще подхожда с желание към работата и ще изпълни успешно задачите си докрай.

Важна е и честността. И още нещо – да не се премълчават или отлагат проблеми и да има желание за развитие. Ако това се случи, лекарят ще бъде незаменим професионалист с изключителен принос за екипа, с който работи.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си, с които делите радостите и трудностите на работното всекидневие?

Аз съм най-новият член на екипа и като такъв искам да им пожелая най-вече здраве, да продължават да са все така всеотдайни и добронамерени. Също така нека имаме търпение и стремеж да подобряваме себе си и работата. Така ще осигурим приятна работна среда и възможно най-добрите условия за хората, за които сме се събрали – нашите пациенти.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   *pMa

User Avatar ХУБАВО 12.02.2024 11:43:43

Е да се дава път на младите стига да не са капути като Кирчо и Асенчо щото после неможеш да се отървем. А тоз чикиджия дето незнае на кой свят се намира се е нагълтал фрази от медицината дето незнае какво значат.

User Avatar дрът доктор 11.02.2024 11:35:58

гербаджийската структура привлича младоци

Още от Кой сте Вие, докторе