burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Христов: Интересът към COVID ваксините е нулев

Хората удобно забравиха за това, което преживяхме, казва общопрактикуващият лекар

Д-р Христов: Интересът към COVID ваксините е нулев

„В момента интересът към COVID ваксините е нулев, буквално. За последно съм слагал такава ваксина на 6 януари. Оттогава насам имаме едно единствено запитване, не поставяне, а запитване”. Това каза пред Нова телевизия общопрактикуващия лекар д-р Николай Христов. По думите му, обяснението се крие в ниската заболеваемост и сравнително лекото протичане на инфекцията.

„Хората някак удобно забравиха за това, което преживяхме. Дори като поставим диагноза COVID с тест, пациентите са изненадани – казват: „Ама то нали вече го няма?”, споделя пример от последните дни д-р Христов.

И признава, че не зареждал кабинета си с ваксини, защото не вижда смисъл, а техният срок на годност изтича и ще трябва да ги бракува.

Казаното от д-р Христов напълно кореспондира с обявеното от Здравното министерство предстоящо бракуване на близо 2,8 милиона дози ваксини срещу COVID.

От здравното министерство обясняват, че количествата, които има страната ни, многократно надхвърлят търсенето. По тази причина министър Асен Меджидиев настоя договорът за доставка да бъде прекратен и въпросът бе е поставен пред Европейската комисия. Към бракуваните над 2 млн. дози ваксини тази година се очаква да бъдат прибавени още 650 000, чийто срок на годност предстои да изтече.

В същото време специалисти са категорични, че ваксините остават най-сигурният начин за предпазване от COVID и подчертават ефекта от тях.

„Ваксините са ефективни. Още на 13 януари Центърът за контрол на заболяванията изнесе данни за това, че актуализираните ваксини намаляват 3 пъти риска от хоспитализация в сравнение с тези, които не са актуализирани и 19 пъти риска от смърт”, коментира проф. Радостина Александрова.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   DwFc

User Avatar Гост 07.03.2023 23:53:41

Правилно казва колегата-Това е резултата в населената с полуидиоти държава,вярващи във вълшебните качества на ракията.

Още от Новини