burevestnik.bg - Мобилна версия


Д-р Шарков: Електронната система за стоматолозите трябва да се създаде с участието на БЗС

Д-р Шарков: Електронната система за стоматолозите трябва да се създаде с участието на БЗС

Липсата на софтуер е сред основните причини лекарите по дентална медицина да не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система от 1 февруари, както беше постановено с подписването на анекс към Националния рамков договор между НЗОК и Българския зъболекарски съюз. Това съобщи пред БНР председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

„Проблемът е от години наред, защото с редовни правителства, сега и със служебното правителство ние говорим за въвеждане на Националната здравноинформационна система в денталната медицина. През 2022 г. се работеше предимно с колегите лекари и колегите фармацевти заради електронната рецепта и борбата да остане валидна и хартиената рецепта. Мислите ли, че някой в този период обърна внимание на лекарите по дентална медицина?“, риторично попита той.

Д-р Шарков заяви, че въпреки проведени няколко срещи с представители на ИА „Информационно обслужване“ няма никакъв напредък за изработването на софтуера за включването на денталната медицина към системата. 

„Благодарение на спешната намеса на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и зам.-министър Златанов едва на 13 януари тази година нещата потръгнаха“, констатира той.

„Проблемът се корени в организацията за създаването на този електронен продукт, защото ние изрично подчертаваме, че такъв продукт се създава, ако Българският зъболекарски съюз участва във всеки един етап от разработката му, за да не се получи недоносче“, каза д-р Шарков.

По думите му най-притеснителното в момента е въвеждането на кодовата система съгласно задължителното здравно осигуряване, уредена с член 66 от Закона за здравното осигуряване. „На второ място, трябва да се запази амбулаторният лист на НЗОК във вида, в който съществува сега, защото той е изключително адекватен и приложим. По време на разработката на тази НЗИС да се вземат предвид всички особености на денталната медицина, защото са безкрайно много и не може автоматично да бъде приложен програмен продукт, който е създаден за лекарите“, допълни д-р Шарков.

Той се спря и на австралийската класификационна система. „Много неща в нея не отговарят на европейската нормативна база. Оказа се, че тя не отговаря например на международната класификация на болестите. Най-важното е да се разбере как тази система ще се отрази, когато говорим за европейско електронно досие на пациента“, каза д-р Шарков.

Припомняме, че по време на утрешното си заседание Надзорния съвет на НЗОК ще обсъди изменение на НРД за дентални дейности, чрез което да се осигури отсрочка на зъболекарите за включването им в НЗИС.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   6B8X

User Avatar Лекар 09.02.2023 16:00:04

Абдолютно вярно! Системата за т. нар. електронни направления е направена от невежи хора, такива, които не познават процесите и затова тя е едно нищо! В момента НЗОК се източва безмилостно!

Още от Новини