burevestnik.bg - Мобилна версия


26 септември - Ден за информираност за мезотелиома

Евростат: Мезотелиомът все още остава значимо професионално заболяване

България е в сред страните в ЕС с малък брой предотвратими смъртни случаи от този вид рак

Евростат: Мезотелиомът все още остава значимо професионално заболяване

Броят на предотвратимите случаи на мезотелиом в страните от ЕС намалява чувствително през последните години, отчете Европейската статистическа служба „Евростат“.

През 2021 г. в ЕС са регистрирани 2 380 предотвратими смъртни случая от този рак, което е с 981 по-малко от регистрираните през 2013 г. 3 341 случая, сочат анализите на статистиците.

Експертите припомнят, че това злокачествено заболяване е свързано с продължителна експозиция на азбест и се развива в мезотелиума - тънкия слой тъкан, който покрива много от вътрешните органи. Симптомите на мезотелиома се развиват постепенно с течение на времето и обикновено не се манифестират до няколко десетилетия след излагане на азбест.

Анализът на национално ниво показва твърде широк диапазон в броя на предотвратимите смъртните случаи в отделните страни в ЕС.

Първенството държи Италия, която регистрира най-висок брой предотвратими смъртни случаи от мезотелиом – 518, следвана от Германия – 400, и Франция - 329.

На обратния полюс в класацията са Кипър и Естония, които регистрират най-малък брой предотвратими случаи - по 2, следвани от Малта и Люксембург - по 3 случая.

България се нарежда сред страните с нисък брой предотвратими случаи на мезотелиом – 18, преди Ирландия с 16 случая и след Словения с 19 случая.

Мезотелиомът се счита предимно за професионално заболяване - вид рак причинен от излагане на канцерогенни фактори в работната среда, обикновено след дългосрочно излагане. С общо 13 530 случая между 2013 г. и 2021 г. мезотелиомът е вторият най-често срещан вид професионално обусловен рак след рака на белия дроб, при който случаите са общо 13 944.

През 2021 г. имаше 1 409 признати нови случая на мезотелиом, което представлява 43% от общия брой на професионалните ракови заболявания. Това представлява увеличение от 135 случая в сравнение с 2020 г. (1 274 нови признати случая).

Заболеваемостта обаче намалява с 214 случая в сравнение с 2013 г. (1 623 нови признати случая).

Това колебание в броя на признатите случаи може отчасти да се дължи на COVID пандемията, която повлия на общите обществени услуги и системите на здравеопазване, отговорни за признаването на професионални заболявания през 2020 г. и 2021 г., отбелязват от европейската статистика.

В относително изражение, мезотелиомът представлява приблизително 40% от общия брой професионални ракови заболявания от 2013 до 2021 г.

Европейската статистика за професионалните заболявания (EODS) е част от експерименталната статистика на „Евростат“, която използва нови източници на данни и методи, за да отговори по-добре на нуждите на потребителите, допълват от службата.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   LCnN

Още от Новини