burevestnik.bg - Мобилна версия


Единодушно: Навършващите 18 с редки болести продължават безплатното си лечение

Единодушно: Навършващите 18 с редки болести продължават безплатното си лечение

Лечението на редки заболявания с лекарства и диетични храни за специални медицински цели, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, да продължава да се заплаща със средства от държания бюджет и след навършването на тази възраст до приключването му. Това приеха днес единодушно депутатите от Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

В експедитивно заседание, продължило по-малко от половин час, народните представители изказаха подкрепата си за предложените текстове. Зад текстовете застанаха в изказванията си проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“, Георги Гьоков от „БСП за България“, както и д-р Александър Симидчиев от ПП-ДБ, който пък благодари на всички с думите: „За първи път от последните години, когато съм в парламента, виждам държавническо, надпартийно консенсусно мнение и конструктивизъм“.

Забележка към текстовете бе изказана от д-р Антоанета Тончева от Сдружение „Общност Мостове“. Тя повтори думите от писменото становище на Сдружението, изпратено във връзка с предложените промени, като подчерта, че промените включват само хората, които все още не са навършили пълнолетие към момента, докато множество млади хора над 18-годишна възраст с редки болести остават без безплатно лечение. „Пациентите ,които ще спечелят от този законопроект, ще бъдат една малка група хора, които в момента са деца“, посочи тя и отбеляза, че текстовете противоречат на идеята за равен достъп в здравеопазването. „Тези поправки ще ощетят отново големи групи хора с различни заболявания, които са в известна степен бъдещето на страната. Помислете как в обозримо бъдеще да променим нещата така, че и останалите пациенти над 18-годишна възраст да могат да се лекуват“, призова тя депутатите.

Ангажимент за промени в тази посока пое председателят на комисията проф. Костадин Ангелов. Той обаче отбеляза, че в средата на бюджетната година не е удачно да се правят подобни промени с голямо отражение върху бюджета и предложи да се направи работна група през септември, в която да бъдат включени както депутати от всички парламентарни групи, така и представители на НЗОК и МЗ. Тя ще направи анализ на броя засегнати и необходимото финансиране, за да бъдат заложени нужните средства в бюджета за следващата година.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   yacg

Още от Новини