burevestnik.bg - Мобилна версия


Екип учени разработва иРНК ваксина срещу Clostridioides difficile

Екип учени разработва иРНК ваксина срещу Clostridioides difficile

Екип учени от Университета на Пенсилвания разработват първата иРНК ваксина срещу силно заразната и трудна за лечение инфекция с бактерия Clostridioides difficile (C.difficile), предаде Ройтерс.

Те се надяват на успех, защото разработката им стъпва върху иРНК технологията, чрез която бяха създадени и успешно приложени ваксините срещу коронавируса, причинил пандемията COVID-19.

При мишки и нечовекоподобни примати експерименталната иРНК ваксина доказа, че предпазва ефективно от първични инфекции с C. difficile, а също и срещу рецидивиращи инфекции, коментира д-р Дрю Вайсман от Университета на Пенсилвания и негови колеги в публикация в списание Science.

По-ранните опити за производство на ваксини срещу C. difficile са били неуспешни, въпреки че няколко от тях продължават да са в са в процес на разработка. Ваксина срещу C. difficile, разработена от Pfizer, се провали в късен етап на изпитване през 2022 г.

C. difficile може да причини тежка диария и дори смъртоносно увреждане на дебелото черво. Инфекциите се разпространяват бързо, като най-често засягат хора, приемащи антибиотици, пациенти в болници или домове за възрастни хора. Приблизително една трета от заразените лица с течение на времето страдат от повтарящи се инфекции.

Леченията включват дълъг курс със силни антибиотици, които обаче убиват полезните бактерии в червата, което налага фекални трансплантации за доставяне на здрави бактерии.

Подобно на ваксините срещу COVID, иРНК ваксината срещу C. difficile използва генетичен материал от бактериите, за да обучи имунната система да разпознава и реагира в случай на бъдещи инфекции.

Отговорите на имунните клетки се увеличават с дозата на ваксината и са значително по-високи, отколкото при по-традиционните ваксини, коментираха учените от екипа.

„Всички мишки, ваксинирани с традиционни ваксини, умряха в рамките на един ден, след като бяха заразени с бактерията. Добавянето на бустер към старите ваксини подобри преживяемостта с 20%, но имунизацията с иРНК ваксината подобри преживяемостта до 100%“, посочват от екипа.

„Антибиотиците не винаги са ефективно средство за успешно лечение на наистина тежки патогени като C. difficile и ние едва сега поставяме началото в изследванията на пълния потенциал на иРНК ваксините за множество инфекциозни заболявания“, коментира съавторът на изследването д-р Мохамад-Габриел Аламех от Детската болница във Филаделфия.

Първите резултати проправят пътя за клинични изпитвания върху хора, смятат още от изследователския екип.

Изследването е финансирано от Националния институт по здравеопазване на САЩ и от Споразумение за спонсорирани изследвания на BioNTech.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   PhWZ

Още от Новини