burevestnik.bg - Мобилна версия


ЕMA отказа да препоръча молнупиравир поради недоказана полза при COVID

ЕMA отказа да препоръча молнупиравир поради недоказана полза при COVID

Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) отказа препоръка за антивирусния препарат за лечение на COVID при възрастни Lagevrio (молнупиравир) на фармакомпанията Merck, съобщи пресслужбата на лекарствения регулатор. По тази причина ЕК не може да издаде разрешение за употреба на продукта в страните от ЕС.   

Според експертите на агенцията лекарството е без доказана полза при лечението на пациенти с COVID, които не се нуждаят от кислородна подкрепа и са изложени на риск от влошаване на заболяването,

Merck и неговият партньор Ridgeback Biotherapeutics заявиха, че ще обжалват решението и ще поискат преразглеждане на становището на комисията.

„Препоръката на CHMP не отразява убедителните данни от късните проучвания на компанията, нито на проучвания в реално време“, коментира Дийн Ли, ръководител на изследователския отдел на Merck, цитиран от Ройтерс.

През декември голямо проучване показа, че лекарството ускорява възстановяването, но не намалява хоспитализацията или смъртността при ваксинирани възрастни с по-висок риск.

Препоръката на EMA, с която регулаторът не подкрепя лекарството на Merck, идва само дни след като компанията заяви, че Lagevrio не е ефективен за намаляване на риска от коронавирусни инфекции при хора, които живеят заедно със заразен с вируса.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   DR5%

Още от Новини