burevestnik.bg - Мобилна версия


Задължиха министъра да представи всички проверки за "Майчин дом" в парламента

Задължиха министъра да представи всички проверки за

Парламентарната комисия по здравеопазване задължи служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев да предостави всички проверки, извършени през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. в АГ болница "Майчин дом", както и докладите и резултатите от тях, в едноседмичен срок. Проверките са извършвани от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", РЗИ - София, НЗОК, СРЗОК и АДФИ. Като допълнение към това решение, комисията реши следващата седмица отново да изслуша министъра. Тогава ще бъде питана и вр. и. д. управителката на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, чието изслушване днес беше отложено по предложение на депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

Протестите на служители в „Майчин дом“, заплахата на медицинския персонал от Клиниката по анестезиология и реанимационно лечение да напуснат и одитен доклад, извършен през август 2022 г., в който се констатират различни финансови приходи на директора на "Майчин дом", получавани от медицинския център към болницата, от "медицински и немедицински услуги", за "избор на екип" и др., бяха темите, по които депутатите от здравната комисия разпитваха д-р Меджидиев.

„Проблемите в Института по акушерство и гинекология не са от вчера. Необходимо е да обърнете сериозно внимание, защото хората в КАИЛ са в стачна готовност. Не бива да се допуска 40 души, с изключително висока професионална квалификация, да подадат оставки. Как ще бъде туширано напрежението в КАИЛ на „Майчин дом“, попита народният представител от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов. Депутатът визира организирания преди дни протест от синдикат „Защита“ на работещи в Клиниката. Протестът беше по повод „административен тормоз, оказван от страна на директора“ на лечебното заведение и отстраняването от длъжност на и. д. началник на клиниката д-р Елена Георгиева. 

„Началник на Клиниката може да бъде само хабилитирано лице. Предстои нов конкурс за началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Майчин дом“. По информация от болницата назначаването на доц. Емил Кържин за и. д. началник на Клиниката е заради обезпокоително дългия период без хабилитирано лице начело на клиниката“, каза министърът. На д-р Георгиева, която не е хабилитирано лице, са отправени четири покани да продължи да работи като редови лекар в клиниката, но тя е отказала. Медицинският съвет подкрепя позицията на ръководството на болницата, припомни той. „Нивото на компетентност на „Майчин дом“ изисква високообразовани кадри. Предстои нов конкурс за началник на клиниката. Получил съм уверение от ръководството на болницата, че са предприети мерки за запазване на настоящия състав на клиниката“, отговори министърът.

Въпреки че министърът цитира професионалните достойнства и специализации на доц. Кържин, от ГЕРБ подчертаха, че той заема длъжността началник на КАИЛ в „Майчин дом“, докато е в отпуск от ВМА, както и че няма необходимия опит в акушер-гинекологията.

Проф. Костадин Ангелов пък цитира одитния доклад от 2022 г., който показва, че вътрешните правила за работната заплата на болницата позволяват на директора й да формира възнаграждение за себе си както от медицинска, така и от немедицинска дейност, свързани с обслужването на договорите за тях, както и приходи от допълнителни услуги, поискани от пациенти. От 1 януари 2020 до 31 март 2022 г. по договора си за управление изпълнителният директор е получил 180 000 лв., а за допълнителните възнаграждения е получил 154 687, 214 000 лв. от други услуги за пациенти, заплатени услуги – 208 606 лв. допълнително.

Допълнително по консултантски договор с Медицинския център към „Майчин дом“ директорът е получил през 2020 г. 46% от приходите на центъра, през 2021 г. – 51,9% от приходите на центъра, а през 2022 г. – 58% от приходите. По този договор за периода от 2020 до 2022 г. включително, изпълнителният директор е получил 948 000 лв. „И това е паралелно с допълнителните възнаграждения от услуги в „Майчин дом“, както и с договора му за управление“, каза още доц. Ангелов.

„Този одит е започнат от министър Сербезова и довършен от мен. Затова сезирах Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), но от там заявиха, че няма нарушение и дори не назначиха проверка“, каза д-р Меджидиев. Той подчерта, че в момента в АГ-болница „Майчин дом“ тече поредният вътрешен одит, като това е най-проверяваното от него лечебно заведение.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   bZHe

User Avatar Гост 26.05.2023 12:03:21

"...че в момента в АГ-болница „Майчин дом“ тече поредният вътрешен одит, като това е най-проверяваното от него лечебно заведение". А проверителите на колко процента cash back са?

User Avatar Гост 26.05.2023 10:24:35

Да, и това прибиране на половината от приходите на медицинския център е отделно от директорската заплата и допълнителните възнаграждения за дейността му в болницата...

User Avatar Гост 26.05.2023 10:21:28

Значи според контролиращите институции е напълно нормално един човек (пък бил той и директора) да прибере над половината от приходите на цяло лечебно заведение.?!

User Avatar Гост 26.05.2023 08:31:47

И на това му казвате здравеопазване?Никак не е случайно,че сме втори по смъртност вече поредни години!Лекарското съсловие загуби МОРАЛ !

Още по темата