burevestnik.bg - Мобилна версия


Законопроект: Болниците да не носят отговорност за разминавания в данните на НЗИС

Законопроект: Болниците да не носят отговорност за разминавания в данните на НЗИС

Лечебните и здравни заведения да не носят отговорност и неблагоприятни последици от неверни или неправилно въведени от други лица данни в регистрите и информационните системи. Това предвижда законопроект за изменение на Закона за здравето, внесен от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Причината е, че към момента на здравния запис в публичните бази има определени данни, които впоследствие се изменят и неблагоприятните последици са за сметка на изпълнителите по договори с НЗОК, за което те нямат никакви вина. Това се отнася най-вече за данните от масивите на НАП за здравноосигурителния статус и регистъра на населението на ГРАО.

С оглед на по-висока правна сигурност и гаранции за цялостността на медицинските документи в системата, със законопроекта се предвижда задължително използване на квалифицирани електронни времеви печати. За удостоверяване на присъствие и съгласие на пациента пък предвидено задължение за записване на криптографски данни в електронния носител на информация в личните документи от ново поколение, който да позволи използването им в сектор „Здравеопазване“. Практическата реализация на тези текстове се предвижда да бъде с криптографски ключове и удостоверение в допълнение на удостоверението за електронна идентичност. По този начин картата ще може да подпише електронно съдържание без нужда от въвеждане на PIN код, като това няма да има стойност на електронен подпис, а ще се използва единствено в законоустановените случаи за доказване на присъствие, става ясно от мотивите към проекта.

Ако законопроектът бъде приет, лечебните заведения повече няма да поддържат едновременно електронни медицински документи и документи на хартиен носител. „На проведена кръгла маса през м. декември 2022 г. в Народното събрание, посветена на електронното здравеопазване, дублирането на медицинската документация на хартиен и електронен носител бе определено като водещ недостатък на уредбата и противоречаща на материалните и човешки вложения в поддържането на здравни записи в НЗИС“, се припомня в мотивите.

В базата данни на НЗИС ще бъде улеснено пък попълването на осигурителния статус на здравноосигурените лица, информационните фондове с данни, свързани с българските лични документи, поддържани от министъра на вътрешните работи и данни от информационната система на НЗОК. „Последното ще позволи по-добър превантивен контрол при извършване на дейностите, заплащани от бюджета на НЗОК, и поддържане на достоверни здравни записи в НЗИС. Подобрява се съвместимостта на данните и превантивния контрол при въвеждане на здравни записи чрез обмен на информация е информационната система на НЗОК. Медицинските специалисти и магистър-фармацевтите ще бъдат подпомогнати от възможностите на автоматизираното обработване на данни да не допускат грешки при създаването на здравни записи. Това е в съответствие с принципите на правото на ЕС за обработване на лични данни, контрола върху тяхната истинност и избягване на последващи поправки“, казват вносителите.

Пълния текст на законопроекта можете да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   W4ka

User Avatar Гост 05.05.2023 22:05:33

Това с удостоверяването на присъствие на пациента ще е проблем за ЛЗ :)

User Avatar Гост 05.05.2023 11:34:37

Ще настъпи рай за хакерите!

User Avatar Гост 05.05.2023 07:58:46

Е, няма такава държава! Държава, която да помага на разни бели мафиотчета, политици и бизнесмени най-нагло да отмъкват парите ни за здраве!

User Avatar Гост 05.05.2023 07:19:54

До Гост 04.05.2023 23:11:26 - съдът признава само оригинални или заверени Хартиени документи и в този век! Но по интересно е как и защо ще се плаща ако не са верни ЕГН, осигуровки и т.н.!? Къде по света има такива правила, защото не знам??

User Avatar Гост 04.05.2023 23:11:26

Естествено, че няма да има хартийки, все пак не сме в миналия век!

User Avatar Гост 04.05.2023 18:51:16

Каква е тази държава, която помага да се прикрие кражбата от Здравната каЦа! Затриват се следите и иди търси правосъдие без хартиени документи!

Още от Новини