burevestnik.bg - Мобилна версия


Изслушват министър Хинков извънредно в здравната комисия

Изслушват министър Хинков извънредно в здравната комисия

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и директорът на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов ще бъдат изслушани днес в Комисията по здравеопазване в парламента на извънредно заседание.

Предметът на дискусията ще е само един: въведеното на 16 октомври задължително изписване на „бели“ е-рецепти за антибиотици и противодиабетни медикаменти и съпътстващите го проблеми.

Припомняме, от БЛС съобщиха, че от въвеждането на задължителното изписване на антибиотици и лекарства за диабет на електронна рецепта на 16 октомври са отчетени огромен брой върнати пациенти от аптеките с неизпълнени рецепти с настояване за промяна на терапията и то под натиск. Сред причините за връщане са: липса на медикамента, неоткриване на рецептата в софтуера, несъвпадение с кодовете на лекарствата и др., посочиха от там. „Наблюдава се и натиск за промяна на терапията на пациента от страна на фармацевта, въпреки че това е право на лекаря в интерес на пациента, а не задължение, вменено му от фармацевта“, казаха в позицията си от БЛС.

Според съсловната организация въвеждането на електронната рецепта е довело до дискриминация на над 2/3 от лекарите в България, които не могат да ползват софтуера, в това число и всички медици от едно от най-невралгичните звена в системата – Спешна помощ.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   @zte

User Avatar Гост 23.10.2023 22:22:05

ОСТАВКА! Дано го изслушват и другата седмица на събрание на ръководствата на ПП и ДБ!!!

User Avatar Гост 23.10.2023 10:42:05

Както винаги всички ще са си свършили работата!!!????

Още по темата