burevestnik.bg - Мобилна версия


За 2022 г.

Икономическият принос на лечебните заведения у нас е 7 млрд. лв.

Здравеопазването е на четвърто място по принос, сочат данните на IQVIA

Икономическият принос на лечебните заведения у нас е 7 млрд. лв.

Здравеопазването е на четвърто място по икономически принос у нас след търговията, промишлеността и образованието. Това стана ясно по време на дискусията по повод проучването „Икономически принос на лечебните заведения в България“, подготвено от IQVIA по поръчка на Българския лекарски съюз. 

За 2021 г. приносът на лечебните заведения е 4,7%, а на фармацевтичният сектор – 2.2% от брутния вътрешен продукт на страната. През 2022 г. обаче анализът показва, че общият икономически отпечатък на лечебните заведения е приблизително 7 млрд. лв. като това е 4,2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Очаква се прогнозираният принос на лечебните заведения към БВП се очаква да спадне до 3,7% до 2027 г. без повишаване на инвестициите в здравеопазването. Въпреки това здравният сектор ще продължи да бъде водещ в икономиката и за в бъдеще.

Приносът на индиректните и индуцирани ефекти на лекарските практики, болниците и другите лечебни заведения възлиза на приблизително 11.6 млрд. лв. Освен това разходите за услуги, предоставяни от лекарски практики, болници и други лечебни заведения, увеличават общия доход на домакинствата в икономиката с 3.8 млрд. лв. Дейностите на лекарските практики, болниците и други лечебни заведения подпомагат и създаването на 460,000 работни места в други сектори на българската икономика.

Данните показват още, че близо 106 300 са наетите лица в здравеопазването, като това е близо 3,5% от общата работна сила в България. Около 8900 са лекарските практики, болници и други лечебни заведения, обхванати в изследването. Близо 29 600 са практикуващите лекари, като тук се включват лица, които са завършили медицински университет и са лицензирани, и лица, предоставящи услуги директно на пациенти. От данните са изключени денталните дейности. Медицинският персонал (медицински сестри, лаборанти , акушерки, фелдшери и др.) са близо 43 000 души. Средно за страната има 4,6 лекари и 4,3 медицински сестри на 1000 души.

„Голяма част от специалистите са или в пенсионна възраст, или скоро ще навлязат в пенсионна възраст“, подчерта генералният мениджър на IQVIA Лука Чичов, който представи анализа.

Според икономистът Кузман Илиев проблемът с недостига може да бъде решен чрез обвързването на обучението на лекарите и сестрите със задължението им да работят в България, но съветникът на здравния министър доц. Антон Тонев заяви, че това ще доведе до дискриминация.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров беше категоричен, че държавата трябва да се намеси, когато се вижда крайният недостиг на медицинските сестри и лекарите. „Може да се направи така, както са гарантирани офицери за армията“, каза той.

Главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов подчерта, че изследването на IQVIA е показало, че здравеопазването е продукт с добавена стойност и взаимодейства с много други индустрии в икономиката.СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   sTAU

User Avatar Гост 04.04.2024 11:07:31

Корупционни схеми на ниво детска градина

User Avatar Д-р Риторичен 03.04.2024 12:47:01

Откога БЛС се гордее с партньорството си с такива откровено пошли и елементарни търговски организации? Защо ръководството на БЛС не може да говори като с равни с професионалните организации от Западна Европа, с научните дружества? Защо първомайската селяния е пропила цяката дейност на БЛС?

User Avatar Гост 02.04.2024 18:17:59

Защо БЛС налива пари в IQVIA и в надменни и глупави хора като Лука Чичов, които не могат да произведат нищо за българския лекар освен пасив? За такива анализи да плаща сдружението на частните или университетски болници, ББА или други подобни!

User Avatar Гост 02.04.2024 23:17:51

Част от налетите пари се връщат към когото трябва. За това. Ти си плащай членския внос и не питай повече!

User Avatar Гост 03.04.2024 12:48:00

Ясно е за всички, които работят с IQVIA

User Avatar Гост 02.04.2024 14:01:33

Маджаров - ОСТАВКА! Харчиш парите на лекарите за глупости

User Avatar гост 05.04.2024 18:59:53

Нормалните отдавна напуснаха тази организация БЛС!

Още от Новини