burevestnik.bg - Мобилна версия


И омбудсманът сезира министъра за проблеми с белите е-рецепти

И омбудсманът сезира министъра за проблеми с белите е-рецепти

Омбудсманът Диана Ковачева пак сезира здравния министър проф. Христо Хинков за големия брой сигнали и жалби за нарушени права, които постъпват в институцията след въвеждане закупуването на антибиотици и лекарства за диабетици само с електронна рецепта от 16 октомври. Това съобщават от пресслужбата на обществения защитник.

В препоръката си тя отново подчертава, че пациентите са в невъзможност да закупят своевременно необходимия за лечението им лекарствен продукт, като особено потърпевши са уязвимите групи – възрастни хора, хора с увреждания и най-вече деца, при които своевременното започване на лечение е често решаващо за овладяване на заболяването и предотвратяването на тежки усложнения. Омбудсманът допълва, че има много сигнали и случаи на нарушени професионални права на лекари, лекари по дентална медицина и ветеринарните лекари.

По този повод омбудсманът отправя препоръка във възможно най-кратък срок да бъде регламентирана алтернативна възможност за предписване и отпускане с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени продукти, с което да бъдат гарантирани правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински специалисти.

С цялото становище на националния обществен защитник можете да се запознаете тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   4Tet

User Avatar Анелия Славова 25.10.2023 13:53:27

Като лекар с 40. годишна практика, горещо Ви моля, защитете лекари и пациенти, на които се нарушават правата с това неразумно решение да има само електтонни рецепти! Помогнете ни и се борете с нас да се вземе крайно решение за оставане на двата варианта елемтронен и хартиен. Лекарите имаме достатъчно индификаториРЦЗ, УИН, печати с всички данни, а пациента лична карта за самоличнос за получаване в аптеката, толкова е просто!

User Avatar Гост 21.10.2023 13:41:30

важно е да се пресече нелегалния бизнес

User Avatar Zz 20.10.2023 20:06:05

Е как така електрическите рецепти за лакарствата по Каса вече повече от половин година се изписват без проблеми а простите бели рецепти...не тръгват...май КоплТАТА си губят далаверата !?

User Avatar Гост 24.10.2023 11:30:47

Ako ПЪК знаеш за каква далавера става дума или ей тъй си приказваш както в партийния ви клуб.

User Avatar Да да 20.10.2023 20:03:41

Правилно го сигнализирате, много институции и съсловни организации също го сезираха, но те гордо се пъчат и казват " Няма да има връщане назад ".

User Avatar Гост 20.10.2023 18:26:10

Коментарът е излишен!

Още от Новини