burevestnik.bg - Мобилна версия


КС: Лимитите в болниците са противоконституционни

КС: Лимитите в болниците са противоконституционни

Разпоредбата от Закона за здравното осигуряване, налагаща лимити на болниците, е противоконституционна. Това обяви Конституционният съд (КС) със свое решение от днес. Решението е прието единодушно със становище по мотивите на съдия Янаки Стоилов, уточняват от КС.

26 са становищата, изпратени до Конституционния съд във връзка с делото за противоконституционност на лимитите в болниците, заложени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).

Припомняме, делото бе образувано през септември 2023 г. по искане на Върховния административен съд, след като в хода на свое производство, разглеждайки жалби на болнични сдружения срещу Анекс към НРД 2020-2022, негов тричленен състав прецени, че въпросните разпоредби в ЗЗО са в несъответствие с някои конституционни текстове и спря делото, за да се допита до КС.

След като прецени, че делото е допустимо за разглеждане по същество, Конституционният съд поиска становища по въпроса от редица заинтересовани страни и правни мнения от специалисти, като сред тях бяха министерства, Народното събрание, НЗОК, Лекарският съюз, пациентски организации и др. Всички запитани имаха 30-дневен срок, в който да изпратят своите становища.

На запитването от страна на КС се отзоваха 26 организации и специалисти, които лаконично или пространно обосновават мнението си противоконституционни ли са текстовете за лимитите в болниците или не.

На практика мненията по въпроса са разделени почти поравно, като обаче становищата за противоконституционност на финансовите ограничения имат известен превес.

Позицията, че лимитите са противоконституционни, очаквано застъпват повечето болнични сдружения, сред които Сдружението на общинските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници. Единствената организация на лечебни заведения за болнична помощ, изпратила обратното становище, е Асоциацията на университетските болници в Република България, според която лимитите в болниците не са противоконституционни.

Мнението на ВАС, че текстовете от ЗЗО са в несъответствие с текстове от Конституцията, споделят също така от Националната асоциация на работодателите от здравеопазването, както и от Българската асоциация за закрила на пациентите. Така смятат също президентът Румен Радев, Висшият адвокатски съвет, както и редица специалисти, сред които адвокатът по медицинско право Мария Шаркова, професорът по административно право Дарина Зиновиева и правните специалисти д-р Ани Митева, проф. Иван Тодоров, д-р Антония Илиева, адв. Надежда Славчева.

Болничните лимити са противоконституционни включително и според настоящия подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров, чието мнение КС е потърсил в качеството му на юридически експерт.

Очаквано, според самата НЗОК лимитите в болниците не са противоконституционни. Становища в този смисъл са дали също така Министерският съвет, тогавашният здравен министър проф. Христо Хинков, Министерството на финансите, както и бившият управител на НЗОК проф. Петко Салчев.

Противоречие на наложените лимити с Конституцията не виждат също и от пациентската Конфедерация „Защита на здравето“.

От всички запитани експерти, едва двама дават категорично становище, че лимитите не са противоконституционни – гл. ас. д-р Мария Радева и доц. Ивайло Стайков.

Преподавателят по гражданскоправни науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ доц. Ярослава Генова пък разглежда подробно и двете хипотези, без обаче да дава превес на нито една от тях. Същото прави в своето становище и Българският лекарски съюз.

Искане за становище Конституционният съд отправи и до Народното събрание и в частност до Комисията по здравеопазване – по компетентност. Депутатите обаче решиха, че няма да изпратят такова, като обосноваха решението си с факта, че оспорваните от ВАС текстове в ЗЗО всъщност са приети през Закона за бюджета на НЗОК, внесени са между първо и второ четене и са разглеждани и одобрени единствено от Бюджетната комисия на парламента.

Националната агенция за приходите пък, до която КС също се е допитал, отговаря, че темата няма отношение към тях.

В обобщение можем да кажем, че в голямата си част становищата на заинтересованите страни по въпроса за противоконституционалността на лимитите в болниците са очаквани: според финансовите институции всичко е наред, според болничните сдружения – не е. Не така обаче стои въпросът с правните специалисти, голяма част от които дават само експертно мнение, без да са заинтересована страна по казуса: на практика почти всички от тях, включително Висшият адвокатски съвет, смятат, че текстовете в ЗЗО са в несъответствие с Конституцията.

Всички тези становища постъпиха в КС близо два месеца преди края на миналата година. Почти половин година по-късно съдът се произнесе единодушно по казуса: лимитите са противоконституционни.

Какви ще са действията на депутатите за промяна в закона оттук нататък, предстои да разберем.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   uW@s

User Avatar Гости 11.04.2024 23:00:34

Не знам кой какво лапа, ама всеки гледа да не се мине, сакън да не остане и минута след 17.30, а да не говорим за петък следобед. Няма значение какво пише в писмото и справката, важни са авансът и заплатата!

User Avatar Гост 11.04.2024 22:12:41

Щом бюджетът на касата е някаква крайна стойност, то трябва да има административни регулации, иначе тиковчета и вся остальная ще излапкат целия бюджет на България

User Avatar Професор 11.04.2024 17:06:12

Мафията на частниците в здравеопазването пак победи! Не е проблем да стимулираш членовете на КС, за да вземат правилното решение! Става въпрос за приходи от много милиони, а те, разбира се, няма да се вземат от съдебната състема.

Още от Новини