burevestnik.bg - Мобилна версия


Какви имунизации покрива Здравната каса?

Какви имунизации покрива Здравната каса?

През октомври, месецът за борба с рака на гърдата, в който призоваваме всички жени да обърнат специално внимание на здравето си, за да избегнат коварното заболяване, бихме искали да поставим акцент и на други сериозни болести, застрашаващи не само здравето, но дори живота ни, ако не се ваксинираме. Ваксинацията предпазва разпространението на тези болести сред членовете на семейството, приятелите, колегите, съучениците и по-широката общност. Това отбелязват от НЗОК. Тази седмица в рубриката си за пациенти „НЗОК за теб“ специалистите на Здравната каса разказват за ваксините и имунизациите, които фондът заплаща.

  1. Кои са националните програми, по които НЗОК заплаща ваксини?

Съгласно Националния рамков договор за медицинските дейности 2023-2025 г. (НРД), НЗОК заплаща за имунологични лекарствени продукти по национални програми и дейностите по поставянето им, както следва:

  1. Кой поставя ваксините по Националните програми? 

Общопрактикуващите лекари поставят ваксините на лица от тяхната пациентска листа, заявили желание, в изпълнение на договорите си с НЗОК за оказване на ПИМП (в тези договори има изрични клаузи за поставяне на ваксини по национални програми, както и за заплащането им от НЗОК). Дейността по поставянето на препоръчителните ваксини се заплаща на общопрактикуващите лекари отново на основание сключените от тях с НЗОК договори за оказване на ПИМП, като цената на поставянето е установена в НРД за МД.

Самите ваксини, които са приложени и отчетени, се заплащат от НЗОК на търговците на едро, които са ги доставили на ОПЛ.

Средствата, които НЗОК заплаща за самите ваксини, както и за дейностите по поставянето им, не са от бюджета на НЗОК, а от целевите средства, които се предоставят от Министерството на здравеопазването на НЗОК с трансфер.

  1. Кога имунизацията се счита за завършена?

Имунизацията се счита за завършена след прилагане на дозите, посочени в националните програми или в кратките характеристики на продуктите. Приложените дози следва да бъдат от един и същи вид и търговско наименование ваксина.

  1. На какъв принцип са избрани препоръчителните ваксини, предпазващи от животозастраващи заболявания, които заплаща НЗОК?

НЗОК заплаща препоръчителни ваксини, с които се изпълняват приети от Министерския съвет на Република България и действащи национални програми по чл. 82, ал. 2, т. 3 от Закона за здравето. За тези ваксини НЗОК договаря отстъпки.

  1. Как НЗОК договаря отстъпки за ваксините, включени в националните програми?

Националната здравноосигурителна каса, ежегодно провежда задължително централизирано договаряне на отстъпки за имунологичните лекарствени продукти. След приключване на договарянето за всяка ваксина, за която е подадено предложение за отстъпки, се сключва договор между НЗОК, съответния притежател на разрешението за употреба на ваксината и притежателя на разрешението за търговия на едро с лекарствени продукти, който ще доставя ваксината.

Всички ваксини, за които има договорени отстъпки, се осигуряват чрез съответните притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти (търговци на едро), които ги доставят на общопрактикуващите лекари от първична извънболнична медицинска помощ, сключили договори с НЗОК. Общопрактикуващите лекари заявяват необходимите количества от дадена ваксина на търговеца на едро, който им я осигурява. 

  1. Какви други имунизации заплаща НЗОК? 

Освен имунизациите с препоръчителни ваксини по национални програми, НЗОК заплаща задължителни, целеви и препоръчителни имунизации (включително и срещу COVID-19) и реимунизации (Съгласно Наредба № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, издадена от министъра на здравеопазването (изм. обн., ДВ, бр.38 от 12 май 2017г), чл. 13, ал. 1) 

  1. Кои са задължителните ваксини?

Имунизациите, включени в имунизационния календар, са задължителни съгласно Закона за здравето.

Според актуалния Имунизационен календар на България се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст, а именно:

Периодът от 2 до 6 годишна възраст е свободен от имунизации. След това Имунизационният календар предвижда следните реваксинации:

  1. Кой поставя ваксините?

Поставянето и провеждането на имунизациите и реимунизациите се извършва от личния лекар и е съобразено както с Имунизационния календар на Република България, така и с изпълнението на Наредбата за имунизациите. НЗОК заплаща дейностите по имунопрофилактика (поставянето на ваксини)  на изпълнителите на медицинска помощ, сключили договор с НЗОК. 

  1. Къде да проверите кои ваксини са Ви поставени?

В електронното досие на всеки от нас, което може да разгледате на интернет страницата на НЗОК, с уникален код за достъп (издава се от съответната РЗОК) има линк Имунизации. Там са описани - от 2009 г., код, име на имунизация, дата на поставяне на ваксина, както и данни за лекаря, извършил имунизацията.

В имунизационния паспорт в здравноосигурителната книжка или лична амбулаторна карта (ЛАК) се вписват извършените имунизации и прекарани инфекциозни заболявания, като общопрактикуващият лекар, нанесъл данните, удостоверява верността им с подписа си.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   A8xz

Още от Новини