burevestnik.bg - Мобилна версия


Какви са основните функции на НЗОК и какво гарантира тя на здравноосигурените?

Какви са основните функции на НЗОК и какво гарантира тя на здравноосигурените?

През 2024 г. Националната здравноосигурителна каса навърши 25 години, откакто осъществява своята дейност в полза на здравноосигурените граждани на Р България. Въпреки това, много хора все още не са запознати с нейните основни функции и всичко, което тя гарантира за тях, отбелязват от Касата в седмичната си рубрика „НЗОК за теб“. Именно това е фокусът на рубриката тази седмица.

Знаете ли какво означава съкращението НРД?

Национален рамков договор. В неговата основа са заложени правата и здравето на пациента. Първият такъв е подписан на 27 април 2000 г. между НЗОК и съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Това е първият договор на консенсусна основа, който определя правата и задълженията на НЗОК, Българския лекарски съюз, Съюза на стоматолозите в България (Днес:Българския зъболекарски съюз), районните здравноосигурителни каси и изпълнителите на медицинска и дентална помощ. През годините в договора се надграждат различни дейности, а националните договори стават два: единият е между НЗОК и Българският лекарски съюз, а другият – Между НЗОК и Българският зъболекарски съюз.    

Изпълнителни на медицинска и дентална помощ:

Днес по договори с НЗОК работят 3 747 общопрактикуващи лекари, 10297 лекари специалисти в извънболничната помощ  и 6 933 лекари по дентална медицина. През 2024 г. 385 лечебни заведения за болнична помощ работят със здравната каса.

Как НЗОК гарантира наличието на лекарства за пациентите?

Осигуряването на лекарства от НЗОК, премина през различни етапи. Осигурена бе широка мрежа от аптеки, които като договорни контрагенти, гарантираха отпускането на необходимите лекарства за нуждаещите се пациенти. Началото поставиха 50 аптеки, които на 1 юли 2000 г. заработиха като договорни партньори на НЗОК. Здравноосигурените лица имаха право да получат необходимите им лекарства само на територията на областта, в която живеят. От 16.12.2021 г. влязоха в сила подписаните между НЗОК  и Българският фармацевтичен съюз (БФС) „Условия и ред за сключване на договори за отпускане и заплащане на лекарствени продукти на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от НЗОК“, както и „Договор за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК/РЗОК“.
             Към момента аптеките, които работят по договор с НЗОК/РЗОК са 2368.

За колко лекарствени продукта заплаща НЗОК?

Лекарствата, които заплаща НЗОК, са включени в два списъка и са разделени на:

  1. Лекарства за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни;
  2. Лекарства, които се прилагат при болнично лечение.

Списъкът включва:

Какво е КП?

Съкращението означава клинична пътека. През 2000-2001 г., със съдействието на австралийския консултант Дон Хиндъл, са разработени клинични пътеки с включени в тях диагностично-лечебни алгоритми. За първи път клинични пътеки са договорени и включени в НРД за 2001 г. Днес клиничните пътеки, за които НЗОК заплаща, са 267,  амбулаторните процедури са 48, а клиничните процедури са 7.

Клиничните пътеки са включени в специално приложение на НРД и са публикувани на сайта на НЗОК.

Важно уточнение: броят посочени дни в описанието на всяка КП не означава, че след като те изтекат, трябва да бъдете изписан от лечебното заведение, а показват минималният болничен престой, за да бъде заплатена КП на лечебното заведение. Вашият престой в него трябва да продължи до Вашето излекуване  (например, болничният престой по дадена КП е три дни. Това означава, че трябва да останете в болницата най-малко три дни, но ако се наложи те могат да бъдат толкова, колкото е необходимо, за да се излекувате).

За какво още плаща НЗОК?

Считане от 01.07.2022г.  и дейността по отпускане и заплащане на помощни средстава, приспособления, съоръжения и медицински изделия (ПСПСМИ), предназначени за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, премина към НЗОК.

Днес НЗОК заплаща 115 групи ПСПСМИ.

Какви са последните новости?

В действащия в момента НРД за медицинските дейности 2023-2025 г., подписан на 1 септември 2023 г., са заложени нови изследвания в извънболничната помощ, както и промени по някои клинични процедури. В него е увеличен диапазонът на дейности в извънболничната помощ, за да се осъществи реална превенция и профилактика в различни целеви групи и по възраст. Това ще доведе до разширяване на скрининга на сърдечносъдови, неврологични и онкологични заболявания. С извеждането на някои дейности от болничната в извънболничната помощ населението се доближава до високоспециализирана професионална помощ и така се облекчава болничната помощ. С измененията се включват и нови видове изследвания в извънболничната медицинска помощ, които до настоящия момент не са покривани от НЗОК. Това касае изследвания от обхвата на медицинските специалности „Клинична лаборатория“ и „Клинична имунология“.

В пакета дейности по медицинска специалност „Клинична лаборатория“ те са:

Сред останалите новости в НРД 2023-2025 г. са:


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   y4D*

User Avatar Гост 20.09.2024 18:48:20

Основните функции на НЗОК са да хрантути 2500 лентяи дето ги мързи да гледат и няма да ги вземат и за чистачи в частния сектор !

Още от Новини