burevestnik.bg - Мобилна версия


Край на извънредната епидемична обстановка

Край на извънредната епидемична обстановка

От днес отпада извънредната епидемична обстановка в България. С нея отпадат и противоепидемичните мерки, които бяха в сила досега. Така маските в градския транспорт и на закрити обществени места вече не са задължителни. Не е задължително също спазването на дистанция, ограниченията в брой на лицата, които могат да посещават обекти на закрито едновременно, рестрикциите при посещаването на занятия във висшите учебни заведения и при събирането на всички служители на работното място едновременно.

Отпада също така забраната за свиждания в лечебните и социалните заведения.

До три месеца след отпадането на извънредната епидемична обстановка пък в сила остават допълнителните плащания за медиците на първа линия. Запазва се също възможността експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, изтекли по време на извънредната епидемична обстановка, да не се подновяват за този срок.

Въпреки отпадането на извънредната епидемична обстановка, здравните власти горещо препоръчаха част от най-простите мерки да продължат да се спазват. Те припомниха, че макар извънредната епидемична обстановка да отпада, COVID-19 е все още с нас, хоспитализираните със заболяването са все още близо 2000, а новозаразените на ден – над 1000. Затова препоръката е да продължават да се носят маски в градския транспорт и на закрито, да се спазва дистанция от 1,5 м, както и да се поддържа добра лична хигиена.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   rTBb

Още от Новини