burevestnik.bg - Мобилна версия


МЗ кани на среща фелдшерите в началото на март

МЗ кани на среща фелдшерите в началото на март

„В Министерството на здравеопазването е постъпило писмо от Българския съюз на лекарските асистенти и фелдшерите с настояване за спешна среща с представители на ведомството. В отговор е отправена покана за провеждането на такава среща, но от БСЛАФ е отказано участие с мотива, че не могат да реагират в кратък срок“. Това казват от МЗ по повод настояването на лекарските асистенти/фелдшери управляващите да изпълнят предизборното си обещание за внасяне и гласуване на законопроект за тяхна самостоятелна съсловна организация.

„Министерството на здравеопазването остава в пълна готовност за разговори с представителите на съюза, но без предварителни условия. Предвид натоварения график на министъра на здравеопазването и неговите заместник-министри, следваща възможност за такива среща може да бъде налична в началото на месец март“, казват още от МЗ.

Припомняме, че от БСЛАФ заявиха, че очакват реакция от управляващите до 19 февруари, а в противен случай ще бъдат принудени да призоват колегите си от страната, практикуващи в ЦСМП, училища, социални заведения, ведомства, практикуващи с ОПЛ, структури на МВР и Министерство на правосъдието, на национален  протест. Протестът ще се провежда с преустановяване на работа пред центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали, както и с демонстрации пред Народно събрание, уточниха от организацията.

Според Съюза лекарските асистенти и фелдшерите са жертва на двоен стандарт. В позицията си те посочиха, че „въпреки че сме на предния фронт, сме мачкани, унижавани, игнорирани и тормозени“, като са оставени без реална представителност, без саморегулация на професията, без самоуправление и самоконтрол – „права, които би трябвало да имаме както всички други медицински професии със съсловни организации“.

По-късно тяхната позиция беше подкрепена и от Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА). Студентите лекарски асистенти са категорични, че не припознават Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) като своя организация и не желаят да бъдат „асоциирани“ към когото и да било, защото са отделна професия със законно право на съсловна организация, с ясен идентитет, история и място сред обществото.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   b19p

User Avatar Перко Наумов 13.02.2024 00:05:50

На сайта на МЗ пише, че Хинков имал много заета програма до края на месец февруари. Ама той изобщо какво работи....Или ходи да дрънка на китара в работно време...Дрън-дрън му е цялата работа на това дребно, комплексарче и злобарче.... Перко, Наумов на квадрат.....

User Avatar Запознат 12.02.2024 19:03:08

Изчакайте Хинков да си отде от МЗ, защото онзи ще стой срещу Вас и ще лъже и маже, защото той няма капацитет за друго. Много се изложиха Демократите с този некомпетентник. Явно е бил удобен за Герб и са го държали 10 години за директор на НЦОЗА.

Още от Новини