burevestnik.bg - Мобилна версия


МС отмени Правилника за работа на Централната комисията по етика по ЗЛПХМ

МС отмени Правилника за работа на Централната комисията по етика по ЗЛПХМ

Министерският съвет отмени Правилника за условията и реда за работа на Централната комисия по етика към Министерския съвет по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ). Това съобщават от правителствената пресслужба.

Отмяната на правилника е продиктувана от приетите в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина разпоредби, с които се оптимизираха процесите по провеждане на клинични изпитвания, поясняват от там.

Съгласно приетите изменения в ЗЛПХМ беше предвидено разрешаването на клиничните изпитвания да бъде организирано в една единствена административна процедура и да се заплаща една такса, като по този начин се намали административната тежест в процеса по разрешаване на клиничните изпитвания. С обнародваните промени отпадна и задължението за лечебните заведения, в които се провеждат клинични изпитвания, да създават етични комисии, посочват от МС.

В тази връзка беше отменена и разпоредбата от ЗЛПХМ, въз основа на която действаше Централната комисия по етика към Министерския съвет. Комисията функционираше като орган, който даваше становища по деонтологични и етични въпроси в областта на клиничните изпитвания, в случаите, когато беше сезирана.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   WbuT

Още от Новини