burevestnik.bg - Мобилна версия


Милка Василева: С БЛС работим чудесно, но не сме договорни партньори по НРД

Милка Василева: С БЛС работим чудесно, но не сме договорни партньори по НРД

„Ние работим чудесно с Българския лекарски съюз. Заедно с тях участваме в различни социологически проучвания. Заедно с тях отиваме на срещи с министри, с парламентарната комисия по здравеопазването, с НЗОК. В това отношение ние не сме ощетени като организация. Ние сме канени“.

Това каза председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на срещата „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?”, която се проведе вчера в УМБАЛ „Св. Анна“ – София.

Тя обаче подчерта, че предложението в ЗЗО, с което БЛС се задължава да кани БАПЗГ при договаряне на НРД, не прави БАПЗГ договорен партньор. „Предложението засяга само частта за дейности в майчино и детско здравеопазване, платени от Касата и които са в компетенциите на общопрактикуващите лекари. Предполага се, че сестри и акушерки, които работят в амбулаторията, могат да ги извършват самостоятелно. Тези услуги могат да бъдат извършвани и от вече създадените амбулатории по здравни грижи, които обаче не получават финансиране от НЗОК, освен ако нямат договор с общопрактикуващ лекар“, разясни Василева.

Тя беше категорична, че дори и БАПЗГ да е партньор по НРД, при сегашното състояние на договарянето това би било по-скоро пазарене, а не договаряне.

„Ние ще продължаваме да работим с БЛС. След септември те ще имат ново ръководство. Ще работим активно и със синдикалните централи, макар че там има разногласия“, каза Милка Василева.

По време на срещата беше коментиран и въпросът може ли кадровият проблем в здравеопазването да се реши с внос на медицински сестри. За последните няколко години има 12 сестри, които са взели изпит по български език. От тях работят 3, а други 3 са регистрирали дипломите си в България и са заминали за чужбина.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   HpMw

User Avatar Гост 12.07.2024 11:19:58

Най- важното е да увеличат заплатите на мед. сестри, а не да търсят какви ли не начини, включитело и " вносни " медицински сестри. БАПЗГ да се БОРИ за заплати достойни за нормален живот от порядъка на 2500 лв......примерно.

Още от Новини