burevestnik.bg - Мобилна версия


Министърът: Енергиен прах не може да се предлага на пазара у нас

Министърът: Енергиен прах не може да се предлага на пазара у нас

Министерство на здравеопазването счита, че продуктите представяни като алтернатива на енергийна напитка и приемани чрез вдишване през носа, не могат да бъдат определени като безопасни и към тях следва да бъдат приложени разпоредбите на Закона за защита на потребителите като бъдат определени забрани и ограничения за пускането им на пазара безвъзмездно или срещу заплащане.

Това казва служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Лена Бориславова относно разпространението на енергиен продукт „Sniff Bull Energy Dust“ сред населението.

От думите на министъра става ясно, че МЗ е изискало становище от НЦОЗА и Експертния съвет по медицинската специалност „Ушно-носно-гърлени болести“, в което се казва, че продуктите, представяни като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергиен сниф“ не могат да бъдат определени като хранителна добавка. „Интраназалният начин на прилагане на тези прахове представлява риск, в случай на многократна употреба, възпаление на носната лигавица, в т.ч. попадналата в назалната кухина субстанция може да се организира и да предизвика блокаж на дихателните пътища“, се казва още в становището.

„Касае се за нов продукт, с нестандартен начин на употреба, неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба“, казва д-р Кондева.

Тя посочва, че според информацията на разпространителя на продукта енергийният прах е 100% природен извлек и е напълно безопасен. Съдържа: мака, тирозин, Л-теанин, кофеин и таурин. Липсват посочени количества на съставките. Посочено е, че е без захар и е веган и се вписва перфектно в хранителни режими, което подвежда потребителите, че се касае за хранителен продукт. Препоръчителният дневен прием е до три пъти. Поради високото съдържание на кофеин е посочено, че употребата не е подходяща бременни, кърмачки, деца под 16 години и лица чувствителни към кофеин. Препоръчан е родителски контрол. Продуктът е представен като алтернатива на енергийна напитка и се приема чрез вдишване посредством тръбичка, ефектът е мигновен поради по-бързото усвояване чрез лигавицата на носа.

„При повишен прием на кофеин в съчетание с други съставки със стимулиращ ефект са възможни неблагоприятни въздействия върху организма: повишена нервна възбудимост, тревожност, гремор, безсъние, главоболие, сърцебиене, дихателни нарушения и др. Децата са особено рискова хрупа, поради появата на неблагоприятните ефекти на кофеина при много по-ниски дози, в сравнение с възрастните. Комбинираният прием с енергийни напитки, алкохол и/или наркотични вещества, крие значителен здравен риск, особено при млади хора. Европейският орган по безопасност на храните в свое становище посочва, че при висок прием на таурин е възможен неблагоприятен ефект върху мозъчната дейност. Ефектът се засилва при комбиниран прием, както на кофеин и таурин, свързани с повишен диуретичен ефект и загуба на вода и соли от организма, така и на d-глюконолактон и кофеин, таурин и алкохол в условия на физически натоварвания, особено при деца и млади хора“, казва още д-р Кондева.

„Предвид рисковете за човешкото здраве, най-вече здравето на подрастващите и децата, при установено наличие на продуктите е разпоредено временно да бъде преустановена тяхната реализация, като бъде изискано предоставянето на информация за пълния и точен качествен и количествен състав, указания за употреба и друга информация, която е от значение за продуктите. За периода 28.08 - 03.09.2024 г. са извършени проверки в над 380 обекта в цялата страна, като временно е преустановена реализацията на над 180 опаковки“, допълва министъра.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   wYX2

Още от Новини