burevestnik.bg - Мобилна версия


НЗОК заплаща по 22 лв. за бели и сензорни бастуни за слепи

НЗОК заплаща по 22 лв. за бели и сензорни бастуни за слепи

Отпуснатите бели и сензорни бастуни за незрящи лица за 2022 г. са 2 броя, за 2023 г. - 2 броя, а през 2024 г. не са заявявани за отпускане. Това става ясно от отговора на служебния здравен министър д-р Галя Кондева на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Иван Белчев.

Депутатът казва, че се е срещнал с представители на Съюза на слепите, от които е научил за редица проблеми, свързани с достъпността и подкрепата за незрящите граждани в страната. „Проблемите, които бяха повдигнати, са пряко свързани със затрудненията при използването на звукови сигнали на светофарите, липсата на тактилни плочки и скосени тротоари, както и необходимостта от гласови информатори на автобусните спирки. Също така бе обсъдена трудната процедура за осигуряване на бели бастуни от държавата и необходимостта от бърз и лесен достъп до тях, както и от обучение за тяхната употреба.

„Процедурите за осигуряване на бели бастуни са бавни и усложнени, а много от градските пространства, включително тротоарите и светофарите, не отговарят на стандартите за достъпност. Междувременно, Съюзът на слепите предоставя съдействие за придобиване на бели бастуни и провежда обучения за тяхната употреба, но това изисква лични средства от страна на гражданите“, пише във въпроса си Белчев.

Министърът заявява, че е изискано становище от НЗОК, в което се посочва, че в утвърдената спецификация от Надзорния съвет на НЗОК са включени за заплащане бели и сензорни бастуни за незрящи лица, на стойност 22 лв. На база на тази спецификация е проведена процедура по договаряне с производителите и търговците на едро, съгласно подадените заявления.

В становището на НЗОК се казва още, че тези помощни средства са договорени в действащия списък - спецификация от три фирми производители и търговци на едро: „Би зет ен медикьл“ ООД, „Новамед хелткеър“ ООД и „Дитомед“ ЕООД.

„Съгласно медицинските условия, разписани в действащия списък-спецификация и утвърдената спецификация от НС на НЗОК, бели и сензорни бастуни за незрящи лица се отпускат на лица при медицински индикации, удостоверяващи зрителна острота под 0,04 след корекция. Необходимите документи са Медицински протокол от специализирана ЛКК по профила на заболяването или експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК“, пише още в отговора на министъра.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   xJmM

Още от Новини