burevestnik.bg - Мобилна версия


НЗОК ще заплаща профилактично лечение на пациентите с вродени коагулопатии и над 18- годишна възраст

НЗОК ще заплаща профилактично лечение на пациентите с вродени коагулопатии и над 18- годишна възраст

НЗОК ще заплаща профилактичното лечение на пациенти с вродени коагулопатии и при при пациенти над 18-гоидшна възраст. Това реши Надзорният съвет на Здравната каса на вчерашното си заседание.

Профилактиката на кръвоизливи предпазва болните с тежки форми на вродени коагулопати - Хемофилия А, Хемофилия В и Болест на Вилебранд от кръвоизливи и инвалидизиране. До настоящия момент профилактичните терапевтични режими бяха регламентирани само за деца. Предвидено е заплащането на терапията за започне от 1 януари 2025 г.

На вчерашното си заседание Надзорниците са взели и решение за допълване на лечението на тежка астма в извънболничната помощ с нов медикамент с международно непатентно наименование INN Tezepelumab. Лекарството ще е допълнение към поддържащо лечение при възрастни и юноши на възраст на и над 12 години с тежка астма, която е недостатъчно контролирана, въпреки висока доза инхалаторни кортикостероиди плюс друг лекарствен продукт за поддържащо лечение.

Цената на средният годишен терапевтичен курс за INN Tezepelumab е 25 581 лв. Терапевтичните алтернативи за лечение на астма са с INN Omalizumab (среден годишен терапевтичен курс 15 296 лв); Mepolizumab (19 877 лв.); Bcnralizumab (22 764 лв.) и Dupilumab (25 856 лв.). От посочените алтернативи само Omalizumab и Dupilumab се прилагат на пациенти на и над 12-годишна възраст, а Tezepelumab, Mepolizumab и Benralizumab се прилагатг само при възрастни пациенти. Новата терапия осигурява алтернативно лечение за пациентите с тежка астма, при които не се постига достатъчен клиничен ефект или са отчетени нежелани лекарствени реакции от провежданото предходно лечение.

Договорените прогнозни параметри за тригодишен период по отношение прогнозен брой пациенти и прогнозни разходи за първата година са 56 болни с прогнозен брутен разход 638 477 лв.; за втората година - 101 болни с прогнозен брутен разход 1 645 057 лв. и за третата година - 156 болни с прогнозен брутен разход 2 477 359 лв.

Проведено е централизирано договаряне на отстъпките и е постигнато намаляване на бюджетното въздействие и съпоставимост на разходите с наличните терапевтични алтернативи.

Всички решения може да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   wHgQ

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК