burevestnik.bg - Мобилна версия


НЗОК ще заплаща само лекарства, които са подадени и в Националния регистър на БОВЛ

НЗОК ще заплаща само лекарства, които са подадени и в Националния регистър на БОВЛ

НЗОК ще заплаща само верифицираните от аптеките лекарства, данни за които са подадени и в Националния регистър на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Това е записано в проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г.

Данните ще се обменят автоматизирано с информационната система на НЗОК и с Националната здравноинформационна система (НЗИС). За да се осъществи обменът на информация, ще бъде сключено споразумение между БОВЛ, НЗОК и Министерството на здравеопазването, в което да бъдат определени исканите данни, тяхното съдържание и редът за предоставяне на информацията, при спазване на изискванията на наредбата по Закона за киберсигурност, става ясно още от проектобюджета.

Промяната е част от цялостната електронизация на дейностите, заплащани с публични средства, и интеграцията на електронната система на Здравната каса с НЗИС.

В законопроекта е предвидено още при закупуване на оказаната по договор с НЗОК медицинска помощ и при заплащане по договор с НЗОК на лекарствени продукти, съответствието между отчетените в Касата дейности и лекарства да се извършва чрез обмен на информация между НЗОК и Министерство на здравеопазването, като за целта ще бъде сключено споразумение между тях.

В мотивите към законопроекта се уточнява, че с интегрирането на системата на НЗОК с тази на НЗИС ще се постигне прозрачност, проследимост и възможност за оценка на заплатените от НЗОК дейности към договорния й партньори; ще се проследява и оценява терапията, предписана и изпълнена от договорните партньори на НЗОК и ще се предоставя възможност за прекъсване на корупционните практики създадени на база хартиите и аналогови процеси.

„Взето е под внимание и желанието на съсловните организации в Република България, които по своята същност са договорна страна в процеса по договаряне с НЗОК, информацията, подавана в НЗИС, да бъде предоставяна на НЗОК за целите на по-качествен и прозрачен контрол и постигането на по-лек процес по отчитане на извършените от договорните партньори дейности“, пише още в мотивите.

Подчертава се, че в резултат на предложените промени се очаква да се подобрят контролните механизми на НЗОК, респ. да се повиши ефективността на здравноосигурителните разходи, а от друга страна това ще намали административната тежест върху лечебните заведения, като премахне необходимостта една и съща информация да бъде подавана чрез различни канали към различни институции. „В средносрочен план може да се очаква намаляване на разходите, доколкото ефективният обмен на информация ще преодолее дублирането на дейности и изследвания между различните нива на здравната система. Постигането на съгласуваност между информационните системи на НЗОК и НЗИС е необходимо условие за развитието на дигитализацията в здравеопазването“, се уточнява още в мотивите.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   5zU9

User Avatar Принуден да верифицира 01.07.2023 13:46:09

Сега временно управляващите БГ да назначат по един служител от многото си държавни структури НЗОК, РЗИ и пр и да верифицират вместо фармацевтите. Цитат: Първо.. ЕС-Директивата НЯМА ПРЯКО ПРАВНО ДЕЙСТВИЕ и нейното "прилагане" може да стане САМО след като се промени, разбирай хармонизира, законодателството спрямо нея (доколко това е правилно е отделна тема!) Второ.. Установяването и потвърждаването дали един лекарствен продукт е автентичен или е фалшифициран може да направи единствено и само ИАЛ като институция овластена от ЗЛПХМ за това!Край на цитата!

User Avatar наблюдател 03.07.2023 15:04:12

Глупости, делегираните актове, с които директивата се въвежда, са регламенти и са преки източници на права и задължения, няма нужда от местно законодателство, а трябва да се изпълняват. В тях пише, че при всеки лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание, трябва да се проверява и отписва от системата чрез кода на опаковката при отпускане на пациент. Аптеките отдавна са в нарушение и подлежат на глоби.

Още по темата