burevestnik.bg - Мобилна версия


НЗОК ще сключи допълнителни споразумения за надвишени обеми на медицински изделия

НЗОК ще сключи допълнителни споразумения за надвишени обеми на медицински изделия

Надзорният съвет на НЗОК ще обсъди предложение за сключване на допълнителни споразумения с търговци на едро на медицински изделия, които са надвишили обемите си към 31 декември 2023 г., по договори от 2022 г. и 2023 г. Това става ясно от дневния ред на заседанието на Надзора, което ще се проведе на 3 април.

Освен това Надзорният съвет ще приеме и проект на решение във връзка с решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) относно увеличаването на реимбурсацията на лекарствата за сърдечносъдови заболявания.

Припомняме, че съгласно решението на НСЦРЛП заплащането от НЗОК ще е 100% за поне една разновидност на лекарствата, съдържащи 52 активни вещества в позитивния лекарствен списък, които се изписват с рецепта и се намират в аптечната мрежа. В списъка са включени всички 407 различни дозировки и търговски наименования на тези 52 активни вещества, които притежават разрешение за употреба в България. За всяко активно вещество има един или повече лекарствени продукти/разфасовки, които са напълно безплатни. За различните им разновидности ще има доплащане от страна на пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) спрямо досегашните нива на доплащане. За 40 от лекарствата доплащането е под 1 лев.

Дневния ред на Надзора може да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   %4eV

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК