burevestnik.bg - Мобилна версия


Надзорният съвет на НЗОК вика проф. Дудов във връзка с ДНК изследване

Надзорният съвет на НЗОК вика проф. Дудов във връзка с ДНК изследване

Председателят на Българското онкологично научно дружество проф. Асен Дудов трябва да присъства на следващо заседание на Надзорния съвет на НЗОК, за да обясни какво представлява ДНК изследването и защо трябва да бъде включено към медицинските изделия, а не към процедурите. Това са решили надзорниците на заседанието си от 30 август, става ясно от стенограмата.

ДНК изследването е необходимо, за да се уточни дали терапията за четири вида онкологични заболявания е подходяща за конкретните пациенти. Според предложението на Онкологичното дружество става дума за 6 млн. лв. за 1000 души годишно, което пък според представителя на пациентските организации адв. Христина Николова няма да натовари бюджета на фонда.

„Тази сума е пренебрежимо малко спрямо това да се разходват милиони левове за терапия за онкологични заболявания, която не е ефективна. Т.е. и финансово не е ефективно за касата и за пациента, още повече, защото е лекуван с неправилната терапия. Според мен нека да се събере информация и от другите фирми, които предлагат лечение за този вид тумор, да се види дали може да се ползват, дали няма други варианти и наистина да се даде възможност да бъдат правилно диагностицирани тези пациенти и да получат качествена диагностика“, казва тя.

Управителят на Здравната каса проф. Петко Салчев обаче казва, че всеки пациент ще иска да мине на такова секвениране и тогава сумата няма да бъде 6 млн. лв. Той допълва, че Надзорният съвет не може да се вземе решение, защото подаденото заявление е за конкретно търговско наименование на медицинско изделие и това противоречи на правилата по търговата процедура.

„Проф. Дудов предлага това изделие с търговското му наименование. И ако внимателно прочетете всичките протоколи, не само сертификатите, ако внимателно прочетете, ще видите към кои лекарства има насочване“, казва проф. Салчев.

„Въпросът е да се върне на проф. Дудов и да се каже, че това за нас не е изделие, а е процедура и да предложат друг начин, тъй като не можем да го вкараме като медицинско изделие. Те да ни дадат друго предложение“, казва представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Според председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов само проф. Дудов може да внесе повече яснота и заедно с него надзорниците могат да преценят дали може това изследване на мине под друга форма.

По отношение на иглите за диабетните писалки пък надзорниците са стигнали до решение, че може да се плащат по 100 игли на пациент годишно. „Направена е справка какви са практиките за инжектиране в Европа, колко пъти с една игличка се инжектират пациентите и правят извода, че средно за Европа една игла се използва 4.98 пъти. Ако ние стъпим на тези средни нива, приблизително се получава по 100 иглички на година, ако правилно изчислявам, за един пациент. Някъде в становището, в оценката на здравните технологии в доклада пише, че става въпрос за 103 хиляди пациенти, което, като го изчислим, е даже под 4 млн. лв. ресурсът“, казва представителят на МЗ в Надзора Мария Беломорова.

На следващото заседание обаче ще се обсъжда дали може средствата за това изделие да бъдат отпуснати още от тази година или ще бъде включено евентуално в бюджета за следващата година.

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.


Коментари по темата


   aHDS

User Avatar Гост 08.09.2022 00:06:05

Дудов е мошеник но такива са и в касата

User Avatar Гост 07.09.2022 18:21:57

Златанов, Златанов, нали си знаеш колко си некомпетентен за този пост!? Срам и позор си ти!

User Avatar Гост 07.09.2022 18:12:49

Надзорния съвет да извика Багряна Маркова и Зоя Вълева и да им нареди да се пенсионират, че им се смеят вече и кучетата в Лозенец ! Срам и позор !

User Avatar Гост 07.09.2022 19:14:31

Багряна се пенсионира

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК