burevestnik.bg - Мобилна версия


Надзорът на НЗОК взе спешно решение за лечение на двегодишно дете с рецидивирал тумор

Надзорът на НЗОК взе спешно решение за лечение на двегодишно дете с рецидивирал тумор

Надзорният съвет на НЗОК отложи днешното си заседание за вторник, но по спешност взе решение за заплащането на лечение на дете. Надзорниците разрешиха заплащането на химиотерапевтици, които да бъдат взети от УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” и поставени на детето в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ ЕАД, София.

СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев” не разполага със структура по детска клинична хематология и онкология, поради което няма как да изпише изисквания химиотерапевтик. В същото време клиниката по детска онкохематология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” има възможност да изпише необходимите химиотерапевтици, но интензивните структури в лечебното заведение не са адаптирани за провеждане на интензивно лечение на деца, става ясно от докладната по случая.

Казусът се отнася до двегодишно дете, хоспитализирано в детската болница, с авансирал герминативно- клетъчен тумор (рецидив). Туморната маса заема медиастинума, ангажира дифузно паренхима на десния бял дроб и обхваща десния главен бронх като напълно го обтурира; ангажира лумена на горна празна вена и навлиза по посока на дясното предсърдие. Регистрирани са метастази в черен дроб и ретроперитонеално. При детето се провежда интензивно лечение.

След мултидисциплинарно клинично обсъждане е решено, че единствената възможност за преодоляване на животозастрашаващите усложнения е прилагане на тумор- редуцираща химиотерапия в спешен порядък, по витални индикации. Подобна терапевтична апликация трябва да бъде осъществена в интензивната структура на лечебното заведение, в което е настанен пациентът. Определен е план за лечение на детето, за което са представени две решения на Обща клинична онкологична комисия. Нужните медикаменти ще бъдат осигурени от болничната аптека на УМБАЛ „Царица Йоанна“ - ИСУЛ.

Решението на Надзора, взето неприсъствено, можете да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   cw5E

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК