burevestnik.bg - Мобилна версия


Надзорът одобри условни бюджети за лекарствата до приемане на новия бюджет

Надзорът одобри условни бюджети за лекарствата до приемане на новия бюджет

Условни бюджети за трите основни групи лекарства, заплащани от НЗОК, прие на днешното си заседание Надзорният съвет на НЗОК. Според одобреното днес, средствата за лекарства по протокол ще са в размер на 130 947 450 лв. За всички останали лекарства за домашно лечение определеният бюджет е 75 775 000 лв., а за онкомедикаментите и останалите препарати от тази група сумата, приета от Надзора, е в размер на 158 145 900 лв.

Припомняме, тъй като парламентът не прие нови бюджети за тази година, според закона Здравната каса работи с бюджета от 2022 г. до приемането на нова финансова рамка, но за срок, не по-дълъг от три месеца (като обаче този срок спира да тече от деня на разпускане на Народното събрание до конституирането на следващо).

Според нормативната уредба по отношение на лекарствата Касата трябва да приложи Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета ѝ.

„За целите на прилагане на Механизма за 2022 г. през периода от 01.01.2023 г. до приемане на Закона за бюджета на НЗОК за 2023 г. е необходимо Надзорният съвет на НЗОК, на базата на определения годишен бюджет за 2022 г. за всяка основна група, да определи условен бюджет за всяко тримесечие на 2023 г., което ще попадне в периода от 01.01.2023 г. до приемане на Закон за бюджета на НЗОК за 2023 г.“, се уточнява в днешното решение на Надзора.

Освен условните бюджети за лекарствата, членовете на ръководния орган на Касата са приели фондът да сключи по изключение договор за изпълняване на медицинска помощ с МБАЛ Ловеч, като лечебното заведение осигурява четирима анестезиолози на допълнителен трудов договор, вместо двама на основен.

На днешното си заседание също така Надзорът е утвърдил изисквания на НЗОК при лечение на муковисцидоза.

С всички решения на НС подробно можете да се запознаете тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   aq$z

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК