burevestnik.bg - Мобилна версия


Надзорът определи бюджетите на болниците за януари и тримесечните бюджети за лекарствата

Надзорът определи бюджетите на болниците за януари и тримесечните бюджети за лекарствата

Надзорният съвет на НЗОК прие месечно разпределение на бюджета на Касата за 2024 г. Надзорниците са одобрили разпределението на вчерашното заседание на фонда, решенията от което бяха публикувани днес.

„Във връзка с осигуряване на нормалното и ритмично функциониране на дейността на НЗОК следва да се утвърди месечно разпределение на средствата по ЗБНЗОК за 2024 г., с които да се обезпечи месечното заплащане на необходимите за дейността на НЗОК средства и във връзка с извършената дейност от договорните партньори на НЗОК. Стойностите на предложените бюджетни показатели са разпределени по месеци до размера на бюджетните средства по ЗБНЗОК за 2024 г.“, обясняват от Касата. След влизане в сила на анексите към НРД 2023-2025 г. за медицинските и денталните дейности, които предстои да се договорят със съсловните организации на БЛС и БЗС, месечното разпределение може да бъде актуализирано, уточняват от там.

Също така надзорниците са приели бюджетите на болниците за дейност, както и средствата за медицински изделия и лекарства в болничната помощ за януари. Общата сума, утвърдена от Надзорния съвет на НЗОК, е в размер на близо 279 млн. лв.

На заседанието си вчера Надзорът на Касата е определил и условни бюджети за тримесечие за основните групи лекарства. За медикаментите за домашно лечение, които се издават с протокол, определената сума на тримесечие е 174,7 млн. лв. За лекарствата за домашно лечение, предписвани без протокол, сумата е 82,6 млн. лв., а за онколекарствата и кръвните медикаменти при спешност в болниците надзорниците са определили тримесечен бюджет от 227,5 млн. лв.

Ръководният орган на фонда е приел още и Механизмите за предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК по отношение на лекарствата и на медицинските изделия.

Всички решения от вчерашното заседание вижте тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   sFXn

Още от Новини от заседанията на НС на НЗОК