burevestnik.bg - Мобилна версия


Над 30 сгради у нас ще светнат в зелено за Европейския ден на донорството и трансплантациите

Над 30 сгради у нас ще светнат в зелено за Европейския ден на донорството и трансплантациите

Фасадите на повече от 30 емблематични сгради в над 20 общини в страната ще бъдат осветени в зелено по повод днешния Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи. Това съобщиха на сайта си от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН).

Инициативата е в знак на солидарност с инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, както и за да бъде насочено общественото внимание към тази важна кауза. Осветяването на сградите в зелен цвят ще се случи на 05.10 (събота) в часовия диапазон от 19:15 до 19:45 часа.

Целта е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

Един човек, изпаднал в мозъчна смърт, може да спаси до 8 човешки живота чрез органно донорство и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

„Повишаването на обществената осведоменост по темата за донорството и трансплантацията е от изключително значение, за да получат втори шанс за живот чакащите за трансплантация пациенти. У нас трансплантация на орган очакват 836 граждани. 770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22 очакват сърдечна трансплантация, 19 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб. 10 пациенти се нуждаят от трансплантация на бял дроб“, казват от агенцията.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Ry9t

User Avatar Оставка за Иванка 05.10.2024 12:25:16

Венчето да си подава оставката и да се изпита след провала й с всичките афери, които консултира-провала на Стефановски и Надзора, които ще отговарят пред съда, провала с отказването на Румъния десетки органи, които могат да спасят животи, провала на Кондева с хеликоптерите у другите проекти по НПВУ. Срам и позор

Още от Новини