burevestnik.bg - Мобилна версия


Николай Костов: 12 вида инсулини са много дефицитни

Николай Костов: 12 вида инсулини са много дефицитни

„Дейността на дистрибуторите е законна. Проблемът е, че е неморална и лишава много хора от лечение. Дистрибуторът може да изнася лекарства, само когато е възстановен българският пазар, а в случая не е.“ Това каза пред bTV председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по повод изявлението на зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов, че Министерството и вносителите си играят на „котка и мишка“ във връзка с недостига на медикаменти.

„Много сериозно липсват седем инсулина. Тези инсулини не можем да ги заредим в аптеките и не можем да ги отпуснем, но освен това има още поне пет, които са много дефицитни. Разликата при тях е, че има поне някои малки доставки, от време на време, по две-три опаковки, подават са за ден-два, после пак изчезват. „Тресиба“ е такъв случай. Общо 12 инсулина са много, много дефицитни“, посочи Николай Костов.

Спорен него за хората е много трудно, защото само няколко дни, ако не използват инсулин, ще получат хипогликемична криза и това може да е фатално. „Разменят си инсулини в социалните мрежи, тъй като за всеки болен са необходими различно количество медикамент. Употребата зависи и от храненето. Някои са принудени да се хранят по-малко, за да им стигне количеството инсулин“, каза Костов.

Според него проблемите са два – паралелният износ и производствените проблеми. „В единия случай се изнасят оригинални, биологични, скъпо струващи лекарства, които нямат заместител. В другата група са основно генерични лекарства, които са лесно заменими. Основният проблем за мен е износът и явно до този извод са стигнали и от Министерството, тъй като законопроектът, който беше представен, е насочен точно натам“, каза Николай Костов.

Той съобщи, че у нас липсват напълно 392 лекарства. „Те попадат в най-различни фармакологични групи. Необходими са строги правила по отношение на износа“, завърши Костов. 


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   bTYc

User Avatar аз 15.08.2023 12:30:51

Те развитите държави не си позволяват такова разточителство. 12 вида инсулин. Тук ще се лекувате с 2-3 вида и ще ги има.

User Avatar GP 14.08.2023 13:56:43

Само, когато се обединят лекари, пациенти и фармацевти ще спрат мафията в търговията с лекарства.

User Avatar Гост 14.08.2023 12:51:15

Хинков и замовете най-после да започнат да работят. Нещастници!!!

Още от Новини