burevestnik.bg - Мобилна версия


Облекчават процедурата за освидетелстване от ТЕЛК

Облекчават процедурата за освидетелстване от ТЕЛК

Министерството на здравеопазването работи за облекчаване на процедурата за освидетелстване от ТЕЛК. Това съобщи пред журналисти в Монтана служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

В момента се обновяват информационните масиви, като това е възложено на фирма „Информационно обслужване“. Така сроковете за освидетелстване ще се съкратят. Освен това ще се облекчи процедурата, като се даде възможност експертните решения да се издават от завеждащи клиники и отделения. Така ще може да се избегне директната среща между пациент и лекар и да се пресекат неприятни практики, уточни министърът.

Д-р Меджидиев посети държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана и откри новозакупена модерна апаратура за диагностика – дигитален графичен рентгенов апарат за отделението по пулмология и фтизиатрия.

По време на церемония по откриването той съобщи, че за апарата от бюджета на здравното министерство са отпуснати 360 000 лева и техниката е последно поколение. Министърът се срещна и с най-възрастния лекар в болницата - д-р Цветан Петров, който, макар че е над 80-годишен, още работи в отделението по пулмология и фтизиатрия и лекува пациенти с туберкулоза.

Д-р Меджидиев даде отлична оценка на лечебното заведение и заяви, че когато Министерството, ръководството на болницата и Общината в даденото селище работят в синхрон, то резултатите са видими – болница без никакви финансови задължения, добре окомплектована с апаратура и с персонал. Той допълни, че ръководството на болницата в Монтана има пълното доверие на Министерството и му пожела да продължи да работи все така.

На болницата ще бъдат отпуснати още средства на болницата за закупуване на видео-гастроентероскоп и за изграждане на хеликоптерна площадка за бързо транспортиране по въздуха на пациенти, нуждаещи се от специализирано лечение в други болници. За площадката ще бъде обявен конкурс и експертите ще уточнят най-удобното място, посочи министърът.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   UQ5L

User Avatar аз 14.04.2023 13:12:42

Каква е тази добре окомплектовка болница с 80-годишен персонал! Горкият колега- цял живот блъскал на комунягите с мизерна заплатка и сега продължава с мизерна пенсийка. Вместо като европейски лекар милионер да си кара достойно старините на екзотични пътешествия!

User Avatar стар доктор 13.04.2023 21:37:24

"Освен това ще се облекчи процедурата, като се даде възможност експертните решения да се издават от завеждащи клиники и отделения" по-голяма екзотика в изказванията на този субект не бях чувал до сега!

User Avatar аз 14.04.2023 10:00:47

Те пък като ще се засилят да ги издават безплатно!

Още от Новини