burevestnik.bg - Мобилна версия


Окончателно: Аптеките ще получават 15% от стойността на 100% реимбурсираните лекарства (Допълнена)

Окончателно: Аптеките ще получават 15% от стойността на 100% реимбурсираните лекарства (Допълнена)

15% от стойността на отпусканите лекарствата, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като възнаграждение за изпълнение на рецепти. Това каза пред журналисти и. д. управителят на НЗОК проф. Момчил Мавров след срещата с Управителния съвет на БФС.

Постигнатата договорка е окончателна и ще върне нивата на за заплащане на рецептите, каквито бяха до 1 април. Промените влизат в сила със задна дата – от 1 юли и ще обхващат 11 отчетни периода.

„Ако един лекарствен продукт струва до 167 лв., аптеката ще получава 15% от стойността му, над тази сума ще получава 25 лв. Този начин на заплащане е по-справедлив, по-удобен, по-прогнозируем както за бюджета, така и за самите аптеки“, уточни проф. Мавров.

Той заяви, че новият начин на финансиране нямат отношение към промените в Наредба 4. Този начин на финансиране не се влияе от броя на рецептите, броя на диагнозите и броя на медикаментите в една рецепта.

„Постигнахме съгласие, което може да бъде постигнато само в диалог. Действително намерихме много по-справедлив начин за заплащане. Ако беше останал старият ред, пациентите лесно щяха да намират евтините продукти и нямаше да имат достъп до скъпите“, каза председателят на БФС Димитър Маринов.

Припомняме, по данни на НЗОК през 2023 г. средствата за отпускане на лекарства за домашно лечение в аптеките са били 34,3 млн. лв., в които влизат и 2 млн. лв. за аптеките в труднодостъпни райони. „Изпълнението към 31 декември 2023 г. е 30,7 млн. лв. За 2024 г. по този параграф са отпуснати 45, 220 млн. лв., от които 9 млн. лв. са за аптеки в труднодостъпните места. Първите месеци, които сме отчели по този параграф, показват средномесечен разход от 3,284 млн. лв., а след влизането в сила на 100% реимбурсиране на лекарства за сърдечносъдови заболявания са със средномесечен разход от 7,6 млн. лв.“, съобщи преди десетина дни директорът на дирекция „Бюджет и финансови параметри“ в Касата Ганка Аврамова.   

Сега Маринов заяви, че тези извънредни разходи повече няма как да се случат и този начин на заплащане, освен че е справедлив, гарантира и предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК. „Пациентът ще може да изпълни цялото си предписание в рамките на три работни дни в различни аптеки“, увери той.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Ceq%

User Avatar Джудженце 10.07.2024 08:59:51

Ниско, ама готино. И да не забравя, акъл на високо не вирее!

User Avatar Гост 09.07.2024 17:54:00

Това професорче е много ниско?

User Avatar Гост 09.07.2024 12:42:50

Глупавите чички от блс сега седят и гледат тъпо как здравната система ползва лекарите като кухи лейки ,които поливат обилно чужди доходи . А глупавите оФце от тяхната кошара ще продължат да си преживят в същата тази кошара докато паднат в кабинетите си ,които дори не са тяхна собственост. Колкото са гнусни идиотите от политическата класа и пролетарската измет ,толкова е и тъпо лекарското съсловие в посткомунистическия катун. Някой беше казал, че никой не може да бъде роб ,ако сам не иска да е роб.

Още по темата