burevestnik.bg - Мобилна версия


Окончателно: Гратисен период за хартиена и е-рецепта само за антибиотици

Пилотно въвеждат пълна електронизация на изписването на лекарства в определени практики

Окончателно: Гратисен период за хартиена и е-рецепта само за антибиотици

Антидиабетните лекарства остават само с електронно предписване, антибиотиците – и с електронно, и с хартиено, като гратисният период за това е до 31 март. Част от лекарите обаче ще имат възможност и след края на гратисния период да изписват тези медикаменти на хартиени рецепти.

Това е договорено на срещата при премиера акад. Николай Денков, в която днес взеха участие представители на Министерството на здравеопазването и съсловните организации на лекарите, зъболекарите и фармацевтите.

„Постигнахме съгласие, че по отношение на лекарствата, свързани с диабета, няма проблеми и те ще продължат да се изписват по електронен път, както е при сегашната наредба. По отношение на лекарствата, свързани с антибиотичното лечение, се разбрахме да сложим гратисен период до края на март. Той ще бъде използван основно за да бъде доусъвършенстван софтуерът“, заяви след срещата министър-председателят.

Той съобщи още, че е решено пилотно да бъде въведено изписване на е-рецепти за всички лекарства в определен ограничен брой практики.

„Вероятно ще се договорим за една много малка част от лекарите, които работят сега в условия извън собствена практика, да имат възможността да изписват както досега лекарства, което е изискване на БЛС и ние уважаваме тяхното право да бъдат лекари до края на живота си“, коментира на свой ред здравният министър проф. Христо Хинков.

По отношение на предстоящото пилотно проучване пък той обясни, че то ще даде възможност в един момент да се пристъпи към пълно дигитализиране на изписването на лекарства не само за антибиотиците, а и за всички останали лекарства, които в момента са на двоен режим – на хартиена и на е-рецепта.

„Поемаме ангажимент да предложим на МЗ и НЗОК необходимите стимули, за да могат тези, които се решат да работят само електронно, да дадат своя принос. Мисля, че това е правилният подход – когато предварително се правят пилотни проекти, чиято роля се оценява след това“, допълни информацията председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

От своя страна председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков увери, че след приключването на гратисния период за електронно и хартиено изписване на антибиотици възможността за запазването на хартиена рецепта ще остане не само за определени групи лекари, но и за лекари по дентална медицина.

Връщането на хартиената рецепта все пак ще отнеме известно технологично време, тъй като трябва да се направят съответните промени в нормативната уредба, посочиха още участниците в срещата и напомниха, че хартиеният носител няма да е в сила още от утре.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   XYW$

User Avatar Гост 19.11.2023 14:31:17

Хинков, Ил Гетов и Денков не разбират лекарите. Затова да настояваме за оставките им!

User Avatar друг лекар 19.11.2023 11:47:06

120% защото толкова ти е капацитета. От 1 седмица няма никакъв проблем

User Avatar Гост 19.11.2023 14:28:21

Съмнявам се, че си лекар! Лекарите искат двата начина на изписване. По-скоро си аптекар и то от зомбираните!

User Avatar Лекар 19.11.2023 08:09:43

Тези тримата бягат от отговорност. Досега обвиняваха лекарите, че не искат да изписват е- рвцепти, сега изведнъж имало проблеми с антибиотиците. Незнаещият нищо министър каза преди около месец, че за две седмици проблемът ще е решен! Той и с педиатрията във Враца щеше да реши проблема! Колеги, не усещате ли, че искат на нас да прехвърлят отговорности и ни вменяват вина?! Пробвал ли е някой да изписва рецепта по телефона? Вероятността да се допусне грешка е 120%

User Avatar Гост 22.11.2023 15:47:25

Edin priqtel lekar probwa pred men. Otne mu 12 minuti! I s nqkolko bygwaniqta na sistemata. Pylna PORNOGRAFIQ E TOWA, drugarki i drugari!

User Avatar гост 18.11.2023 18:29:51

Тримата глупаци на обща снимка!

User Avatar Лекар 18.11.2023 12:39:21

Маджаров пак предаде лекарите! Какво по- различно има при антидиабетните средства?! Та там пациентите си ги пият с години! Инсулините са с протокол. Какъв е проблемът? Само заради един Оземпик ли ще страдат всички?

User Avatar Гост 18.11.2023 09:27:53

Господин Министър, не махайте асенчо от свитата на Фидел! Сам си направи подбор, само и само да е директор. С правото е на "ти", законите не ги бърка никога, скъсва се да работи, пъргав е. Парите не му стигат. За какво по-напред? За алкохол ли, за децата ли? Майка им ги е зарязала, разплодила се от подреден друг, малкото е и с проблеми... Моля ви! Нека си кюта на длъжността до пенсия. Поне! Ние пенсионерите ги тачим до 75+. Помагаме им, включваме им компътрите, каквото е нужно.

User Avatar Гост 18.11.2023 07:18:02

Нямаме здравен министър!

User Avatar гост 18.11.2023 18:27:45

Имаме здравен пенсионер!

User Avatar Гост 18.11.2023 06:55:11

Поредната грешка на Денков! Хартиена рецепта завинаги паралелно! Ама когато си химик.....

User Avatar Гост 17.11.2023 23:32:48

Премиерът-специалист по Всичко! Не се ли усеща, че е смешно?

User Avatar momo 17.11.2023 23:04:37

А лекврите,например по време на отпуска и тези,които са пенсионери?

User Avatar Гост 17.11.2023 22:36:56

Денков, Денков, защо защитаваш нефелен министър като Хинков???? Всички ти се чудят на ъкъла.

Още по темата