burevestnik.bg - Мобилна версия


Още пет колегии застанаха зад становището на БЛС за белите е-рецепти

Още пет колегии застанаха зад становището на БЛС за белите е-рецепти

Нови пет лекарски колегии подкрепиха Управителния съвет на Българския лекарски съюз в становището му по отношение на задължителните бели е-рецепти. Срещу настоящото положение се обявиха от РЛК – Смолян, Шумен, Пловдив, Велико Търново и Ямбол.

От смолянската колегия заявяват, че на този етап системата не е готова за изписване на антидиабетни медикаменти и антибиотици само в електронен вариант. Според тях новите правила нарушават правата на пациентите за достъпност, адекватност и своевременно лечение. „В същото време лекарите са поставени в поредната абсурдна ситуация – ограничаване на нормалната работа, изостряне отношенията лекар-пациент, лишаване на голяма част от лекарите в страната да лекуват своите пациенти“, казват от РЛК – Смолян и допълват, че ограничаването по този начин на възможността лекарите да лекуват пациентите е животозастрашаващо за хората.

Шуменските лекари, както и редица други техни колеги от други области, предлагат гратисен период, в които успоредно с електронния вариант да остане и хартиеният носител до отстраняване на всички неточности по електронната рецепта.

РЛК – Шумен е поредната колегия, която подчертава, че предписването на медикаменти само по електронен път лишава лекарите извън лечебните заведения да практикуват своята професия, поради невъзможност да получат регистрация в приложения софтуер, „с което считаме, че се нарушават правата на лекарите – членове на БЛС, притежаващи лекарски карти“, коментират от там.

В тази посока е и становището на РЛК – Пловдив, откъдето призовават да се зачитат  професионалните права на всеки медицински специалист да предписва въпросните лекарствени средства, независимо от това дали е професионално ангажиран с лечебно заведение по смисъла на ЗЛЗ.

Пловдивските лекари се обявяват за взаимодействие между лекари и фармацевти и за електронната отчетност на лекарствата по всички нива в системата.

Великотърновската лекарска колегия пък заявява, че е от ключово значение Министерството на здравеопазването да изпълнява законовите си задължения по отношение на контрола при отпускане на лекарства с рецепта. „Всяка промяна в нормативната база трябва да бъде насочена в интерес на пациентите и в улеснение на работата на лекарите. Принципите на контрол на отпускането на медикаменти не трябва да бъдат замествани от рестрикции при изписването с всички последствия от това“, казват от там.

РК на БЛС – Ямбол от своя страна декларира пълната си подкрепа за действията и  решенията на УС на БЛС във връзка с промените в Наредба 4, които според колегията създават неудобства и проблеми на цялото съсловие.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   uL1A

User Avatar barby 01.11.2023 13:29:19

Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto

Още по темата