burevestnik.bg - Мобилна версия


Персоналът на Белодробната болница във Варна вече е получил част от заплатите си

Тубдиспансерът продължава работа, но ще се оптимизира, за да не трупа нови дългове

Персоналът на Белодробната болница във Варна вече е получил част от заплатите си

Ден след като от електроразпределителното дружество Енерго-про съобщиха, че токът на Белодробната болница във Варна отново е пуснат, от МЗ съобщават, че лечебното заведение възобновява работата си.

„До решението се стигна след провелата се по-рано тази седмица по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев среща между екипа на МЗ, областния управител на Варна, управителя на лечебното заведение и директора на РЗИ, и след решението на Общински съвет – Варна да отпусне до 1 млн. лева за погасяване на задълженията на белодробната болница“, уточняват от Здравното ведомство.

От там припомнят, че парите, отпуснати на Тубдиспансера, се предоставят от бюджета на община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение към електроразпределителното дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала.

Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им за 10 месеца възнаграждения, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си, уверяват от МЗ.

От там припомнят, че към момента електрозахранването в лечебното заведение е възстановено и допълват, че пациентите, които бяха освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани. Те ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни на Варна области.

„В рамките на срещата в Министерството на здравеопазването бяха обсъдени всички възможности за осигуряването на навременна и качествена здравна грижа за пациентите, лекувани в белодробната болница във Варна. Беше взето решение още в началото на 2023 г. структурата на СБАЛПФЗ-Варна да бъде оптимизирана, с цел недопускането на натрупване на нови задължения“, информират още от Министерството на здравеопазването.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   Zz8c

Още по темата