burevestnik.bg - Мобилна версия


След увеличаването на заплатите в Детското отделение

Пет отделения в МБАЛ – Враца са поискали увеличение на заплатите

Пет отделения в МБАЛ – Враца са поискали увеличение на заплатите

Пет отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца са поискали увеличения на заплатите, съответстващи с нивата в КТД. Това отделенията по ортопедия, по неврология, акушеро-гинекологичното, както и отделенията по хирургия и нефрология, откъдето са заплашили с напускане, ако това не се случи.

Това става ясно от докладна на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Кети Ценова до Съвета на директорите на болницата.

В докладната д-р Ценова уточнява, че исканията са постъпили заради увеличенията на заплащането в детското отделение, което затвори почти за месец заради напускането на всички свои лекари.

„Коментирането на НИСКИТЕ основни възнаграждения в Отделение по педиатрия доведе до значително напрежение в болницата. Освен основните възнаграждения, в ОП са ниски и натовареността и приходите. За разлика от редица отделения, където възнагражденията също са ниски, но не и натовареността и приходите“, посочва директорката на болницата, като дава за пример отделенията по хирургия и нефрология, които работят при голямо натоварване и са основни структури за финансиране на болницата.

Д-р Ценова посочва още, че е постъпило писмо от синдикатите за стартиране на разговори за подписване на КТД, като срещата е насрочена за утре, 12 септември.

„Персоналът на болницата прие, че след като може да се предлагат по-високи заплати на едно отделение, такива се полагат и на другите. (…) АГ специалистите обаче заявиха, че желаят 4000 лв. основни заплати. Отделение по неврология също смятат, че нивата по КТД вече не са актуални и не са съобразени нито с поскъпването на живота, нито с промените в минималната РЗ.

На практика всички отделения работят на минимума на изискванията за брой лекари. Напускането дори на един ще е проблем. Със сестрите положението е малко по-добро, но там пък недоволството е по-голямо“, констатира директорката на МБАЛ – Враца и информира Борда, че за да потуши напрежението и желанието за напускане, е обещала увеличение до нивата по КТД, за което очаква решението на ръководството.

Според изчисленията, при заплати от КТД разходът на болницата ще се увеличи с половин милион лева, става ясно още от докладната.

„В заключение, ако държавната политика по отношение на областните болници не се промени, сме поставени пред следните две възможности за закриване на болницата:

- да не увеличим заплатите и персоналът да напусне в следващите 2-3 месеца;

- да увеличим заплатите и да не можем да ги изплащаме“, заявява д-р Ценова в докладната си.

С цялата докладна на директорката на лечебното заведение можете да се запознаете тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   2vxe

User Avatar Лекар 12.09.2023 00:20:51

Закривай или въвеждай доплащане. Баламите свършиха.

User Avatar Гост 11.09.2023 23:59:22

Дигата заплатите навсякъде в здравеопазването! Много над тези в КТД, дето ги лъжат втора година вече. Държавата или вдига здравната вноска или към парите от касата добавя през бюджета, както е при пенсиите от НОИ. Съкращаване на чантаджиите във всяко министерство ще осигури средствата. Плюс това строг контрол върху фармацията. Иначе ни чака здраво плащане в кеш при всяко влизане в болница.

User Avatar Гост 11.09.2023 21:23:59

Преди време предупредих какво ще последва от,,намирането" на специалисти.Това не е само във Враца.Заформя се ревoлюционна ситуация.

User Avatar Susan Benson 11.09.2023 20:15:51

Здравейте дами и господа, имате ли нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми, обезпечени и необезпечени заеми и много други. За повече информация, пишете ни по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@ gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447360502110 и получете отговор веднага. Заем от надеждна и компетентна компания е това, от което се нуждаете, за да постигнете целта си. Ние сме компания за цялостни финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да удовлетворите всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най-ефективния и бърз начин.

Още по темата