burevestnik.bg - Мобилна версия


Проучване сочи:

Плацентата може да отделя протеини, за да се предпази от коронавируса

Вероятно това е и механизъм, за да бъде защотен плода, смятат изследователи

Плацентата може да отделя протеини, за да се предпази от коронавируса

Плацентата може би има начини да предпази себе си и плода от инфекция с коронавирус, сочат данни от малко проучване, публикувано в The American Journal of Pathology, предаде Ройтерс.

Изследователите са наблюдавала 24 жени, родили между юли 2020 г. и април 2021 г. Осем от тях са имали симптоматичен COVID-19 през втория триместър на бременността, 8 са били болни от инфекцията през третия триместър, а 8 не са били заразени по време на бременността.

Когато COVID-19 се появи по време на бременност, особено през третия триместър, клетките на плацентата изглежда „изхвърлят“ повърхностния протеин ACE2, който вирусът използва, за да проникне в клетките и да ги зарази.

При жените, които са имали COVID-19 през третия триместър, са били регистрирани високи нива на ензима ADAM17, за който е известно, че помага на ACE2 да се освободи от клетъчната повърхност, съобщават изследователите.

„Плацентата може да усеща инфекцията COVID-19 на майката и вероятно задейства този механизъм, за да помогне за отделянето на ACE2 и да предотврати нахлуването на SARS-CoV-2 и предаването му на плода", коментира д-р Елизабет Таглауер от Бостънския медицински център, която е водещ изследовател в проучването.

По-ранни проучвания показват, че плацентарните клетки се заразяват само при около 7% до 20% от бременностите, при които майката има COVID-19, каза д-р Таглауер.

Когато вирусът по някакъв начин попадне в плацентата, той рядко достига до плода, посочи тя.

Екипът й планира по-нататъшни проучвания на защитните пътища, които може да държат вируса извън клетките на плацентата и далеч от кръвоносните съдове на плода.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   P*ew

Още от Новини