burevestnik.bg - Мобилна версия


Повече жени, отколкото мъже искат да се обучават за парамедици

Повече жени, отколкото мъже искат да се обучават за парамедици

„Повече жени, отколкото мъже искат да се обучават за парамедици. Има и момчета, но към момента момичетата имат по-голямо желание да помагат и да работят тази професия“. Това каза Елена Георгиева, ръководител на специалността „Парамедик“ в Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ в София, пред БНР.

По думите й това е прохождаща професия у нас, но здравната ни система има огромна нужда от медицински специалисти и парамедиците могат много да помогнат.

„Парамедиците са медицински специалисти, които обслужват пациенти във внезапно възникнали спешни състояния. Обучаваме ги на основни знания – да поддържат жизнените функции на пациента, да оказват първа помощ, да транспортират пострадали до лечебни заведения да умеят да изваждат пострадали от инциденти“, каза още Георгиева.

Според нея основните качества, които трябва да притежават хората за тази професия, са емоционална устойчивост, много и различни познания и да са здрави физически.  


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   E5h4

User Avatar СТОЕВА д-р Надежда 10.02.2023 20:13:26

Защо преди 5 години,когато имаше випуск "парамедици" към ФОЗ,който закриха и пренасочиха студентите към други специалности?Нали са много необходими?

User Avatar аз 11.02.2023 14:27:37

Щото Ганьо не иска парамедик. Иска покрай насрания му задник да се въртят десетина професора. Безплатно!

Още от Новини