burevestnik.bg - Мобилна версия


В Деня на фармацевтичните асистенти

Помощник-фармацевтите призовават за законодателни промени

Помощник-фармацевтите призовават за законодателни промени

Около 4000 са помощник-фармацевтите, които работят у нас. Те се обучават в 6 медицински колежа, които са част структурите на медицинските университети, и се дипломират с диплома за висше образование със степен „бакалавър“.

Обучението и реализацията им имат 60-годишна история и градация в нивото на професионалната им подготовка – о т „чиракуване“ в началото на 20-ти век, през средно специално и полувисше образование, а от 2008 година – в степен от висшето образоване.

Данните бяха оповестени от Българската асоциация на помощник-фармацевтите днес, когато се отбелязва Денят на фармацевтичните асистенти.

„Няма сектор от фармацията като наука и практика, в който да не се трудят и помощник-фармацевти. На нашата професионална помощ и компетентност разчитат аптеки в малки и големи села и градове, дрогерии, производители и дистрибутори на лекарствени продукти. Ние сме част от обслужващите специалисти и в болничните аптеки, както и в изследователските лаборатории и представителствата на фармацевтичните компании“, посочват от Асоциацията.

„Днешният празничен ден, разбира се, е повод за равносметка и заслужено удовлетворение, но едновременно с това извежда на преден план необходимостта от промени, които да направят труда ни заслужено оценен и подобаващо популярен сред обществото“, отбелязват още от там и заявяват, че са нужни законодателни промени, които да отразяват реалната ситуация в България по отношение мястото на помощник-фармацевта. Според тях промените ще позволят на помощник-фармацевтите в екип с магистър-фармацевтите да оказват качествена, навременна и професионална фармацевтична грижа, от която обществото и всеки български гражданин има реална потребност.

„В България не трябва да има селище без фармацевтично обслужване и без специалисти, които да оказват фармацевтични грижа на всички нуждаещи се български граждани. Ето защо предлагаме промени в законодателството, които да регламентират законно прилагане на знанията и уменията, придобити в базовия курс на обучението в медицинските колежи и надградените умения в следдипломното обучение на помощник-фармацевтите.

Този огромен професионален ресурс съществува и няма логично обяснение защо се пренебрегва и неглижира от 2011 г. до днес“, подчертават от БАПФ.

От там съобщават още, че Асоциацията се кандидатира за Европейската асоциация на фармацевтичните асистенти.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   kHs$

Още от Новини