burevestnik.bg - Мобилна версия


Помощник-фармацевтите - в протестна готовност от понеделник, искат законови промени

Нашата квалификация трябва да бъде призната, призова зам.-председателката на БАПФ Станка Маркова

Помощник-фармацевтите - в протестна готовност от понеделник, искат законови промени

Обявяваме протестна готовност от понеделник, настояваме за открит диалог с институциите, който да доведе до признаване на нашата квалификация и права да работим в съответствие с нея. Това каза пред БНТ зам.-председателката на Българската асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ) Станка Маркова.

От съсловната организация настояват за законодателни промени, които да им позволят да оказват качествена, навременна и професионална фармацевтична грижа, което парадоксално в момента не е законово регламентирано.

„В Европа помощник-фармацевтите учат две години, а ние три. И имат повече права от нас. Те могат да отпускат лекарства по лекарско предписание под контрола на магистър, а ние нямаме това право, въпреки че в нашата професионална квалификация е записано“, каза Станка Маркова и сподели, че има случаи, в които се налага при проверка помощник-фармацевти да се крият от проверяващите, защото в момента в аптеката не присъства магистър.

От съсловната организация настояват в законодателството да бъдат ясно регламентирани правата и задълженията им, като обясниха, че при сегашната регулация те могат да отпускат само OTC продукти, но не и да оказват фармацевтична грижа, което не е правилно.

„Помощник-фармацевтите са специалисти и могат да оказват грижа. В Европа този въпрос е решен“, подчерта заместник-председателката на БАПФ.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   9gtK

Още от Новини