burevestnik.bg - Мобилна версия


Правителството отпуска допълнителни 710 хил. лв. за медицинска експертиза

Правителството отпуска допълнителни 710 хил. лв. за медицинска експертиза

Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г одобри Министерският съвет, съобщават от правителствената пресслужба. Средствата са в размер на 710 000 лв. и са предназначени за увеличаване на субсидията за медицински дейности по медицинска експертиза за последното календарно тримесечие на 2024 г.

Увеличението на субсидията е свързано с повишаване на стойността от 60 лв. на 100 лв. на влязло в сила експертно решение на ТЕЛК по процедура за освидетелстване/преосвидетелстване за установяване на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, изготвено от ТЕЛК предсрочно в срок два месеца от подаване на заявлението-декларация в регионалната картотека на медицинската експертиза, срещу което експертно решение няма подадена жалба в нормативно установения срок или при обжалване то е потвърдено от Националната експертна лекарска комисия.

Необходимостта от увеличаване на стойността на субсидията е свързана с промените в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, направени с Постановление № 47 на Министерския съвет от 13 март 2024 г. (ДВ, бр. 23 от 2024 г.), които обуславят съществени организационни промени в медицинската експертиза, основната цел на които е да се преодолее значителното забавяне на експертизата, достигаща в някои ТЕЛК в страната до 3-4 години, уточняват от МС.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   MDN%

User Avatar стар доктор 23.10.2024 19:07:49

Извадка от ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО за ТЕЛК, а именно, че това са Териториални експертни лекарски комисии ; Според Чл. 103. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) „Медицинската експертиза включва експертиза на временната неработоспособност, експертиза на вида и степента на увреждане и експертиза на трайно намалената работоспособност. (2) Експертизата на временната неработоспособност се извършва от лекуващия лекар, лекарски консултативни комисии (ЛКК), териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и от НЕЛК“ КАКВИ СА ТЕЗИ ТРУДОВИ КОМИСИИ БЕ НЕГРАМОТНИЦИ?

Още от Новини