burevestnik.bg - Мобилна версия


С промени в Наредба 7

Предлагат изменения в спецификацията за медицинските изделия, плащани от НЗОК

Предлагат изменения в спецификацията за медицинските изделия, плащани от НЗОК

Реорганизация на спецификацията за медицинските изделия, плащани от НЗОК, предлага Министерството на здравеопазването с промени в Наредба 7. Идеята е групите и подгрупите на медицинските изделия да са организирани по начин, който да позволи последващо включване на разнообразни по отношение на търговски наименования изделия от различни производители. Освен това се предвижда спецификацията да бъде постоянно действаща, а не както е в момента – всяка година да се създава и приема нова, която на практика в по-голямата си част е идентична с предходната.

Проектът също така предлага освен сега съществуващата възможност за включване на нови групи, подгрупи и групи по технически изисквания, да се създаде възможност за промяна на съществуващи такива. Уредено е кой има право да поиска такава промяна, какви са условията и реда, по които тя трябва да бъде извършена, както и документите, които е необходимо да бъдат представени.

За първи път се предлага заявление по образец, утвърден от управителя на НЗОК, за включване в спецификацията на нови групи, подгрупи и групи по технически изисквания медицински изделия или за промяна на съществуващи такива да може да се подава от съсловните организации на лекарите и зъболекарите, пациентски организации, болници, експертни съвети по медицински специалности, научни медицински дружества.

Друга новост, която се предлага с проекта, е задължението лицата, които подават заявления за включване или промяна на групи, подгрупи или групи по технически изисквания да представят на комисията, която разглежда заявленията, писмен доклад за здравните резултати, социалния ефект и икономически ефект от прилагането. В случай, че здравните резултати и икономическата ефективност са незадоволителни за тригодишен период, комисията ще предлага на НС на НЗОК съответните групи, подгрупи или групи по технически изисквания да бъдат изключени от спецификацията.

С всички предложения за промени в Наредба 7 можете да се запознаете тук, а с мотивите към тях - тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   8vLc

User Avatar Гост 08.10.2024 19:54:19

Как за “първи път” като и досега беше така?

User Avatar Гост 08.10.2024 17:51:15

А защо не се разглеждат в националния съвет тези заявления както беше по проект на закона? Или има и други нездрави, дори много гнили процеси които текат в НЗОК, при Мавров и Манов с дългите пръстчета

User Avatar гостюхим 08.10.2024 17:34:49

Коце Манов харесва това

Още от Новини