burevestnik.bg - Мобилна версия


Два дни преди края на парламента:

Предлагат регламентиране на първата помощ от граждани

Предлагат регламентиране на първата помощ от граждани

Два дни преди края на 48-то Народно събрание единодушно депутатите от ГЕРБ, Продължаваме промяната, ДБ, БСП, Български възход, ДПС внесоха законопроект, с който се разрешава оказване на първа помощ от лица, присъстващи при спешни състояния.

С изменение на Закона за здравето се предлага регламентиране на условията за внедряване и функциониране на ефективни програми за автоматична дефибрилация и кардио-плулмонална ресусцитация на територията на България; защита правата на пострадалите и всички лица, които добронамерено оказват помощ при инциденти; определяне на минималните изисквания за информираност и обучение на персонал и граждани и създаване на условия за насърчаване и стимулиране на максимално ефективно обучение и информираност на персонал и граждани за ефективно прилагане на принципите за първа помощ.

Законопроектът дефинира категорично понятието „Първа помощ“. Според текста това е помощта и началната грижа, която се оказва при остро заболяване, състояние или нараняване на едно лице от друго дееспособно лице, което е присъствало на инцидента или се е притекло за оказване на помощ. Първа помощ може да се оказва от всяко лице и във всяка ситуация, като първа помощ се оказва преимуществено от лице, което е способно да разпознае, прецени и приоритизира нуждата от първа помощ; да окаже първа помощ, използвайки целесъобразни умения; да разпознае необходимостта от и да потърси допълнителна помощ.

Целите на първата помощ според проекта са да спаси живота на човек; да облекчи страданието на човек; да предпази човек от допълнителни увреждания и наранявания и да подпомогне възстановяването на човек.

Към този момент няма яснота как би станало възможно законопроектът да бъде приет в рамките на този парламент, въпреки единодушието на народните представители. Народното събрание приключва работата си на 2 февруари, а процедурата изисква дори в спешен порядък проектът да бъде разгледан първо от здравната комисия, а заинтересованите страни да представят своите становища.

Пълния текст на законопроекта може да видите тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   1QzD

User Avatar Гост 01.02.2023 16:35:35

Поредната заигравка на този парламент, дето бадева заплати взе.

Още от Новини