burevestnik.bg - Мобилна версия


Прецизират терапията при някои ставни възпалителни заболявания

Прецизират терапията при някои ставни възпалителни заболявания

JAK-киназният инхибитор Тофацитиниб се включва в терапевтичните схеми, прилагани при ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит и някои други възпалителни ставни заболявания. Това става ясно от проект за наредба за изменение и допълнение на Наредба № 14 от 14 ноември 2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по ревматология, публикуван в Портала за обществени консултации strategy.bg.

Новият актуализиран вариант на ръководството внася яснота относно мястото на този биологичен медикамент в лечебния процес и прецизира подходящия момент, в който той може да бъде включен в терапията на пациента.

„Тофацитиниб е показан за лечение на активен полиартикуларен ювенилен идиопатичен артрит (положителен [RF+] или отрицателен [RF-] за ревматоиден фактор полиартрит и разширен олигоартрит) при пациенти на възраст 2 и повече години с недостатъчен отговор към предходна терапия с DMARD. Тофацитиниб може да се прилага в комбинация с метотрексат (MTX) или като монотерапия в случай на непоносимост към MTX, или когато продължаващото лечение с MTX не е подходящо. Към досегашните диагнози, при които той се е прилагал - М05.0, M05.1, M05.3, M05.8, се добавят и диагнозите M08.3, M08.4“, се посочва в проекта.

 Добавя се нов текст, касаещ приложението на лекарството при анкилозиращ спондилит:

„Тофацитиниб е показан за лечение на възрастни пациенти с активен анкилозиращ спондилит (АС) с недостатъчен отговор към конвенционалната терапия. Лечението с тофацитиниб 5 mg филмирани таблетки два пъти дневно и тофацитиниб 11 mg таблетка с удължено освобождаване веднъж дневно може да става с преминаване от едната към другата форма в деня след последната доза от съответния вид таблетка. Препоръчителната доза е една таблетка с удължено освобождаване от 11 mg, прилагана веднъж дневно, която не трябва да се превишава. Не се изисква корекция на дозата, когато се използва в комбинация с MTX. Тофацитиниб се прилага за лечение на следните диагнози: M45.0, M45.1, M45.2, M45.3, M45.4, M45.5, M45.6, M45.7, M45.8“.

Проектът е отворен за обществено обсъждане до 3 май т.г.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   s%@p

Още от Новини