burevestnik.bg - Мобилна версия


Приеха оздравителната програма на МБАЛ-Ловеч, въпреки липсата на подкрепа от общината

Най-големият проблем е липсата на кадрова обезпеченост на лечебното заведение

Приеха оздравителната програма на МБАЛ-Ловеч, въпреки липсата на подкрепа от общината

Общинският съвет Ловеч не подкрепи оздравителната бизнес програма за МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ - Ловеч въпреки натрупаните задължения от близо 8 млн. лв. Програмата обаче беше утвърдена на извънредно Общо събрание на акционерите, тъй като мажоритарен собственик на болницата е държавата с близо 80 на сто дял, докато община Ловеч има 8% дялово участие.

„Имам опасенията, че болшинството от общинските съветници, които присъстваха на заседанието, не бяха запознати с материала, който беше поднесен от МБАЛ Ловеч. За първи път, откакто съм общински съветник – четвърти мандат, такъв аналитичен материал, показващ много за перспективите на болницата, не е бил разглеждан в Общинския съвет“, коментира пред БНР общинският съветник Валентина Янкова.

Според нея общината не е абдикирала от болницата, но е незаинтересована и болничното ръководство е оставено само да се справя с проблемите.

„Бизнес програмата предвижда подобряване в коефициента на ефективност на разходите, намаляване на задлъжнялостта и повишаване на ликвидността. С бавни темпове да се увеличават приходите на лечебното заведение и реорганизиране и минимизиране на разходите“, заяви д-р Алдин Начков, изпълнителен директор на МБАЛ – Ловеч.

По думите му текущите задължения се изплащат по малко чрез споразумения с кредиторите, изплащат се и стари задължения.

„Най-тежкият проблем на болницата е кадровата обезпеченост, разрешаването ѝ е от първостепенна важност. Кадри могат да се осигурят чрез законова мярка за ангажирането на бъдещите медицински специалисти, които се обучават по държавна поръчка, да работят в държавни структури. Разреши ли се този проблем, ще се възвърне и доверието на пациентите към лечебното заведение, както и ще се увеличи оборотът“, смята д-р Начков.

Не се предвижда увеличение на броя на леглата, а оптимизирането на тяхната използваемост – по-голям брой болни, преминали през тях, уточнява болничният директор.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   YUL4

User Avatar Семашко 18.03.2023 20:30:04

Защо тази измислена болница не я закрият. Пациентите с по_сериозни проблеми и без това се изпращат в други лечебни заведения. Нищо няма да се случи и при този опит за оздравяване на болницата.Без апаратура и добри лекари всичко е бла - бла

User Avatar Гост 16.03.2023 19:52:13

Поредният ентусиаст.

User Avatar Гост 16.03.2023 14:20:47

Начков младите лекари можете да ги задържите единствено и само с европейски заплати. И с никакви други законови и подзаконови мерки. Робството и крепостничеството отдавна са отменени, другарьо!!

Още от Новини