burevestnik.bg - Мобилна версия


Промените в Наредбата за имунизациите вече са правен факт

Промените в Наредбата за имунизациите вече са правен факт

Имунизации срещу грип могат да се извършват по време на целия епидемичен сезон, като се запазва препоръката да се извършват ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон. Тази промяна в Наредбата за имунизациите вече е факт след обнародването на измененията в „Държавен вестник“ днес.

В Наредбата e допълнено още, че имунизацията срещу COVID-19 се препоръчва за лица на и над 6-месечна възраст, в зависимост от показанията на съответния лекарствен продукт за активна имунизация за превенция на коронавирусна инфекция.

С промените също така е уточнено, че имунизация ще се извършва при съмнение за тетанус и дифтерия, както и срещу бяс, възможно най-скоро след съмнение за излагане на предполагаемо заразяване, а срещу морбили и варицела – до 72 ч. от датата на контакт с болен.

С измененията се създава и ред, указващ схемите за приложение на ваксините срещу варицела и морбили като постекспозиционна профилактика.

Регламентирани са и членовете и правомощията на Националния експертен съвет по имунизации за подпомагане дейностите по имунопрофилактика.

С всички промени, приети с обнародваната днес Наредба, можете да се запознаете тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   2Z@N

Още от Новини