burevestnik.bg - Мобилна версия


Променят Наредбата за диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата

Променят Наредбата за диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата

Националната референтна лаборатория по туберкулоза към НЦЗПБ ще изпраща в МЗ месечни справка на хартиен и електронен носител за потвърдените за периода случаи с резистентни форми на туберкулоза. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 2019 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата, предложен за обществено обсъждане.

Националната референтна лаборатория ще изпраща в МЗ още шестмесечна справка за използваните диагностикуми за микробиологична диагностика на туберкулоза, предоставени от Министерството на здравеопазването, отново на хартиен и електронен носител, годишна информация за обема на работата, шестмесечен и годишен текстуален качествен и количествен анализ на получените резултати от проведените изследвания на база предоставените диагностикуми за микробиологична диагностика на туберкулоза.

Лечебните заведения, които провеждат диагностика и лечение на туберкулозата в страната, следва да осигурят условия за задължителна изолация на лица с туберкулоза с бацилоотделяне, а микробиологичните им лаборатории да изпращат шестмесечни справки за използваните диагностикуми, годишна информация за обема на работата и шестмесечен и годишен текстуален качествен и количествен анализ на получените резултати от проведените изследвания.

Проектът на наредбата цели да се спазят изискванията от Закона за здравето („На задължителна изолация подлежат лица, болни от и заразоносители на антракс, бруцелоза, вариола, вирусни хеморагични трески, дифтерия, ебола, жълта треска, коремен тиф, малария, полиомиелит, тежък остър респираторен синдром, туберкулоза с бацилоотделяне, холера, чума и COVID-19“) и да се намали рискът от разпространение на туберкулозата.

От МЗ подчертават, че туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи в 90% от случаите. Туберкулозата е лечима и предотвратима, особено при ранното и откриване, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света.

„С изменението на Наредбата ще се подобрят процесите по качествено и своевременно събиране, обобщаване и анализ на данните по диагностиката на туберкулозата, което ще даде възможност за изготвяне на правилни политики за контрол на случаите на лекарствено резистентна туберкулоза и осигуряване на диагностикуми и консумативи“, пише в мотивите към проекта.

Пълния текст на проекта може да видите тук, а мотивите към него – тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   LTF7

Още от Новини