burevestnik.bg - Мобилна версия


Проучване: 58% от ражданията в Гърция са с цезарово сечение

Проучване: 58% от ражданията в Гърция са с цезарово сечение

Проучване на Гръцкото дружество по акушерство и гинекология и Атинския университет, включващо 22 публични и частни акушерски и гинекологични клиники е установило, че 58% от ражданията в страната са с цезарово сечение, като процентът варира в зависимост от клиниката о 47% до 70%, съобщава е-Katimerini.com.

Тази тенденция се потвърждава и от статистиката на СЗО - 6 от 10 раждания в Гърция са с цезарово сечение, в сравнение с 2,5 на 10 за Европа, по обобщени данни за 2021 г.

Експертите посочват много причини, включително нагласата на много бъдещи майки, в някои случаи и на лекари за по-леко раждане. но и на условията в родилните домове.

„Има държавни болници, където епидуралната аналгезия, която много хора наричат „безболезнено раждане“, е невъзможна поради липса на анестезиолози. Така когато жената изпитва силни болка по време на раждане, тя настоява за цезарово сечение“, коментира проф. Николаос Врахнис, от Катедрата по акушерство и гинекология в Медицинския факултет на Атинския университет.

В анализа се отбелязва, че тенденцията е от години и засега няма признаци за промяна.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   z*x2

User Avatar Гост 11.02.2023 14:48:17

"Има държавни болници, където епидуралната аналгезия, която много хора наричат „безболезнено раждане“, е невъзможна поради липса на анестезиолози. Така когато жената изпитва силни болка по време на раждане, тя настоява за цезарово сечение“. А анестезията за секцио кой я прави, като няма анестезиолози? Санитарката Ксантия? И защо ги публикувате тези глупости, след като на всички е ясно, че секцио се прави, защото на акушер-гинеколозите не им се виси няколко часа, а и защото някои вече въобще не могат да водят нормално раждане. Нарича се "секцио по икономически индикации"...

Още от Новини