burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Аргирова: В момента не се наблюдава тежко протичане нито при COVID, нито при грип

Д-р Илиев: Важно е боледуващите от вирусна инфекция да си останат вкъщи и да почиват много

Проф. Аргирова: В момента не се наблюдава тежко протичане нито при COVID, нито при грип

„Към момента имаме смес от няколко вируса, които циркулират. На първо място са подвариантите на SARS-CoV-2 Омикрон. Това каза пред NOVA NEWS вирусоложката проф. Радка Аргирова. Тя уточни, че заболяването настъпва плавно, постепенно, обикновено след контакт със заразени. По думите й COVID може да предизвика кашлица, дразнене в гърлото, лек задух, втрисане, както и стомашно-чревни разстройства при някои хора.

Специалистката обърна внимание, че при другата разпространена инфекция – грипа, началото винаги е рязко и дори може да се определи точният час, в който е настъпило заболяването. Характерни за грипа са и мускулните болки, както и болките в очните ябълки, допълни тя.

Тя бе категорична, че в момента не се наблюдава тежко протичане нито при грипа, нито при COVID, но е важно човек да се изолира, да остане в къщи и да се лекува докрай.

„Лечението при COVID трябва да продължи не повече от 4-5 дни, ако има висока температура трябва да се прилагат темперотуропонижаващи средства, да се поемат много течности. Не са необходими някакви специални лекарства“.

Вирусологът препоръча ваксиниране, особено за рисковите групи – бременни, деца, хора с хронични заболявания.

Според д-р Аспарух Илиев – ръководител на лаборатория в Берн, все още COVID преобладава пред грипа. Специалистът обърна внимание, че ваксинираните хора прекарват вирусните инфекции по-леко, а по-отношение на COVID отбеляза, че по данни от научни изследвания години след преболедуването рискът от съдови инциденти – инфаркти, инсулти, остава два пъти по-високо.

Д-р Илиев също така бе категоричен, че ваксинирането е особено важно, най-вече за хората от рисковите групи.

„Проблемът в момента е, че има много хора, които искат да се ваксинират срещу грип, но няма достатъчно ваксини“, коментира лекарят.

Д-р Илиев обясни, че началото на грипа е остро, рязко и има лечение срещу грипната инфекция, но то трябва да се приложи в първите 24 часа, за да попречи на вируса да се размножи в организма.

Според него от съществено значение е разболелият се да не натоварва организма си и да почива много. По отношение на лечението той посочи, че подходящите средства са парацетамолът и нестероидните противовъзпалителни лекарства.

 


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   GeT#

User Avatar Elf 17.10.2024 15:52:31

Gadove.I dvamata !!!

Още от Новини