burevestnik.bg - Мобилна версия


Проф. Еюбова: Токсините в околната среда са водеща причина за по-честите случаи на аутизъм

Проф. Еюбова: Токсините в околната среда са водеща причина за по-честите случаи на аутизъм

Едно от 44 деца е с нарушение от аутистичния спектър. Това означава, че ако в една детска градина има около 150 деца, три или четири от тях са със нарушение от аутистичния спектър. 70 на сто от всички случаи на нарушения от аутистичния спектър са свързани с умствена изостаналост, а едва 1-2% са гениалните деца.

Това каза проф. д-р Севджихан Еюбова, професор по психология на развитието в детска и юношеска възраст, в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

„Терминът аутизъм не е нов за нашата клинична практика. Но по отношение на новите критерии за аутизъм, ние не говорим само за детски или за конкретна форма на аутизъм, ние говорим за разстройство от аутистичния спектър. Това е невроразвитийно разстройство, което означава, че има биологична компонента, която невинаги е ясна. Това прави диагностиката много трудна в някои случаи, но в други и има и поведенчески израз, който пък насочва специалистите или родителите, че има някакъв проблем в развитието. Ако детето е първо дете, родителите могат да пропуснат тези симптоми. Поведенческите симптоми се появяват още преди детето да навърши три годинки. Има специфични нарушения в комуникацията, по които ние оценяваме детето“, поясни още специалистът.

Проф. Еюбова посочи още, че децата от аутистичния спектър не изпитват необходимост да се свързват с околните. Те не възпроизвеждат социалния опит в игрите си. Те играят по различен начин с играчките. При тях няма „игри наужким“ и показват емоциите си по различен начин.

„За съжаление, не се използват всички научни изследвания, с които разполагаме, които да ни подготвят как да реагираме предварително, ако се сблъскаме с дете от аутистичния спектър. Важно е да кажем, че по последни данни случаите на деца от аутистичния спектър с нарушения в развитието са с много голяма честота, случаите много нарастват“, изтъкна още проф. Еюбова, давайки за пример замърсяването в околната среда с токсини, тежки метали и фосфороорганични съединения, използвани в селскостопанските препарати за обработка на зърнените култури.

Целия епизод на подкаста може да чуете тук.


СПОДЕЛИ:

Коментари по темата


   qzeJ

Още от Новини